Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir

Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir

Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir

Kuva-yi Milliyenin doğduğu şehir olarak nam salan Balıkesir, turistik güzellikleri ve eşsiz tatları ile de dikkatleri üstüne çekiyor...

Balıkesir geçmişte çok sayıda medeniyetin yerleşim yeri olmuş, tarihi dokusu sizi mest edecek çok özel bir şehir. Yaz aylarında çok fazla ziyaretçi alan Balıkesir, denizle iç içe tatil yapmak isteyenler için ödüllü sahilleriyle, temiz ve masmavi koylarıyla, geçmişten günümüze gelen tarihi eser ve antik kentleriyle, namı ülke dışına kadar yayılmış bol oksijenli havası olan Kaz Dağlarıyla güzel bir tatil yapmak isteyenleri ağırlıyor. 

Balıkesir’e geldiğinizde gezebileceğiniz yerlerin öne çıkanlarını sizlere aktarmak istiyoruz.

Kaz Dağları: Mitolojik dönemdeki adı İDA olan bu dağ hem Balıkesir hem Çanakkale il sınırları içinde kalmaktadır. Yer yer Meşe, gürgen, kestane ve çam ağaçlarının bulunduğu ormanları, ve harika doğal güzellikleriyle ziyaretçilerinin zamanın nasıl geçtiğini fark edemediği doğal bir güzellik. Mitolojik döneme ait Kaz Dağlarıyla ilgili birçok efsane bulunmaktadır. Bunlardan biri de Afrodit’in güzellik kraliçesi seçildiği ünlü güzellik yarışmasının da bu dağlarda yapıldığı söylenir. Eşsiz doğası, bol oksijenli temiz havasıyla Kaz Dağlarını daha önce görmediyseniz mutlaka gezip görmeniz gerekiyor.

Antandros Antik Kenti: Edremit ilçesinin Altınoluk beldesinde bulunan, geçmişi milattan önce 1200 yıllarına dayanan kendine has Roma dönemine ait mozaiklerle dolu bir yapı. 2000 yılında başlanan arkeolojik kazılara günümüzde hala devam edilmektedir. Kazıların devam ettiği bölümler arasında Yamaç Ev, Nekropolis, Kent Suru ve Roma evi yer almaktadır. Yapılan araştırmanın o dönem kentte yaşayanların geçimlerini Kaz dağlarındaki kestikleri ağaçları satarak sağladıkları yönündedir.

Şeytan Sofrası: Ayvalık ilçesinin Sarımsaklı beldesine 2 km. mesafede bir tepede bulunan, Şeytan Sofrası orada bulunan Şeytanın Ayak İzi isimli çukur ve Şeytan Sofrası Efsanesi sayesinde ünlenmiştir. Aynı zamanda çok güzel bir manzaraya ve gün batımı görüntüsüne de sahiptir. Yüksek tepelerin üzerinde bulunan Şeytan Sofrasının diğer bir özelliği ise tüm Ayvalık Adalarının net olarak görülebilmesidir.

Zağnos Paşa Camii: Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1461 yılında, Fatih Sultan Mehmet’in veziri Zağnos Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Zağnos Paşa Camii hamam ve türbeden oluşmaktadır. Hamam kısmı günümüze kadar kendi mimari dokusunu kaybetmeden ulaşmayı başarmıştır. Ancak camii ve türbe kısmı ise 1897 yılında yaşanan deprem sonucu büyük ölçüde yıkılmıştır. Bu kısımlar 1908 yılında Mutasarrıf Ömer Ali Bey tarafından tekrar inşa ettirilmiştir. Zağnos Paşa Camii Balıkesir’in en büyük camiidir. Kare şeklinde inşa edilen cami kesme ve yontma taşlardan yapılmıştır. Caminin minaresi kesme taştan Barok tarzda yapılmıştır. Caminin ortasında dört ayaklı bir kubbe bulunmaktadır. Kurtuluş savaşı sırasında Mehmet Akif Ersoy camide hutbe vermiş ve halkı mücadeleye destek olunması için cesaretlendirmeye çalışmıştır. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’te 7 şubat 1923'de Balıkesir hutbesi olarak bilinen hutbesini Zağnos Paşa Camiinden okumuştur.

Cunda Adası: Ayvalık ilçe sınırları içinde bulunan Cunda Adasına köprü ile anakaraya bağlandığı için karadan ulaşım da mümkündür. Cundanın yöre halkı arasında bilinen adı ise Alibey Adasıdır. Rumların yaşadıkları dönemlerden kalma birçok tarihi eserin bulunduğu Cunda Adasında çoğu tarihi binalardan oluşan denize sıfır restoran ve kafeler bulunur. Bu mekanlar özellikle balık tutkunlarının uğrak noktalarıdır.

Kuva-yi Milliye Müzesi: Müze oluncaya kadar, Belediye Binası olarak kullanılan bina, 1840 yılında Karesi Sancağı Defterdarı Giridizade Mehmet Paşa'nın konağı olarak yaptırılmış, daha sonra 1800 yıllarında bir yangın sonucu yok olmuş, yerine torunu Halit Paşa konağı inşa ettirilmiş ve Kurtuluş Savaşı esnasında önemli hizmetlerin verildiği bir mekân olmuştur. 15 Mayıs 1919 yıllarında İzmir'in işgali akabinde, 16 Mayıs 1919'da Balıkesirlilerin toplanarak silahlı mücadele kararının alındığı ve Kuva-yi Milliye ateşinin parladığı bu bina uzun yıllar II. Kolordu Komutanlığı'na ve Ali Hikmet Paşa'ya da  karargah  vazifesi  görmüştür. İzmir Şimal Cepheleri Heyeti'nin çalışma merkezi olmuştur. Konağın içinde bulunan ve 1913 yılında Okuma Yurdu olarak açılan ve yine 18 Mayıs 1998'de Milli Mücadele Tarihimiz Kitaplığı olarak hizmete giren binada 6 Şubat l923 tarihinde Balıkesir'e ilk gelişinde Atatürk de kalmıştır. 1996 yılında müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. İki kattan oluşan müzenin birinci katında kongrelerde alınan yazılı kararlar ve kahramanların eşyaları, ikinci katında ise Balıkesir bölgesinde çıkarılan arkeolojik eserler sergilenmektedir.

Saat Kulesi: Saat kulesi 1827 yılında Silistre Valisi Giritli Zade Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1897 yılındaki depremde yıkılan kule Mutasarrıf Ömer Ali Bey tarafından 1901 yılında tekrardan aslına uygun olarak inşa ettirilmiştir. Balıkesir halkı tarafında Koca Saat olarak anılmaktadır. Dört yüzü olan kule 20 metre yüksekliğinde ve 5 katlı olarak yapılmıştır. Kulenin en üstünde ahşap direkler üzerine oturtulmuş soğan başını andıran kubbeli çatı bulunmaktadır.

Kyzikos Antik Kenti: Erdek ilçesi sınırları içinde yer alan antik kentin, eskiden köprüyle anakaraya bağlı olan bir ada olduğu düşünülüyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, Kyzikos kenti tarihinin milattan önce 5. Yüzyıla uzandığı düşünülmektedir. Eskiden Uludağ yamaçlarında yaşayan kavimin kralı Kyzikos Erdek civarında yaşanan bir savaşta ölünce öldüğü yerin adı Kyzikos olarak kalmıştır. Burada kurulan şehirde bu ismi almıştır. Günümüzde bu kente ait bazı kalıntılar Erdek ve çevresine yayılmış durumdadır.

Balıkesir’e yaptığınız ziyaretlerinizde nerede ne yemek yiyebilirim sorusunun cevabını ise birkaç mekan tavsiyesinde bulunarak verebiliriz.

Meşhur Lahmacun: Balıkesir’de Meşhur Lahmacun dendiğinde herkesin burayla ilgili anıları vardır. Geçmişten günümüze çizgisini değiştirmeyen mekan gelenekçi tavrıyla dikkat çekiyor. Mekana girip masaya oturduğunuzda garson siparişinizi almadan Balıkesir’in meşhur ayranı olan Hisar ayranını masanıza koyuyor. İşletmede yiyecek olarak sadece lahmacun servis ediliyor. Siz sadece kaç tane istediğinizi söylüyorsunuz. Ayrıca meze veya salata servisleri bulunmamaktadır.

Köfteci Sedat: Balıkesir köftesini en lezzetli haliyle bulabileceğiniz Köfteci Sedat 70 yıllık bir köfteci. Küçük bir mekan olmasına karşın Balıkesir halkı tarafından oldukça rağbet gören bir işletme. Sunum sadece köfte odaklı, köfteye başka bir şey karıştırmadan lezzetli bir kıymadan yapılmış ve lokum kıvamında mideye giden ve hazmı da kolay bir köfte Balıkesir ziyaretlerinizde eğer köfte seviyorsanız Köfteci Sedat’ta Balıkesir köftesini demenizi öneriyoruz.

Tellioğlu Değirmen Restaurant: İzmir, İstanbul karayolu üzerinde bulunan Tellioğlu Değirmen Restaurant yolculuğunuz sırasında dinlenip yemek yiyebileceğiniz oldukça nezih bir mekan. Kahvaltısı açık büfe ürünler hem taze hem lezzetli ve etraf tertemiz burada temizlik ve hijyene önem verildiği daha ilk bakışta ortaya çıkıyor. Çocuklar için ücretsiz oyun alanı ve çocuk tuvaleti bulunuyor. Tüm yemekler kaliteli ve lezzetli personel de dahil çok ayrıcalıklı bir işletmede olduğunuzu hissediyorsunuz. Yufkalı değirmen köfte, Çiğ börek ve mantı tavsiyedir.

Mega Yıldız Lokantası: 1997 yılında açılan Balıkesir Toplu Taşıma civarındaki işletme o günden bugüne uzanan lezzetli yemekleriyle Balıkesir halkı tarafından yoğun ilgi gören bir işletme olmayı başarmıştır.Çorba çeşitleri, et yemekleri, Pizza, Lahmacun, pide çeşitleri, salata, meze ve turşu çeşitleriyle, zeytinyağlı ve tatlı çeşitleriyle müşterilerine en iyi şekilde hizmet vermektedir.

Hünkar Kömürde İskender: Balıkesir’de İskender yemek istiyorsanız, Hünkar Kömürde İskender tavsiyemizdir. Balıkesir çarşı merkezde bulunan işletme serviste zaman zaman eksikleri olmasına rağmen kalite ve lezzet yönünden oldukça başarılı bir mekan.

Balıkesir ziyaretiniz esnasında mutlaka Balıkesir yöresine ait bir peynir tatlısı çeşidi olan Höşmerim'i tatmayı unutmayın.