Burdur

Burdur

Doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri açısından Batı Akdeniz Bölgesinin önemli bir kenti...

Doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri açısından Batı Akdeniz Bölgesinin önemli bir kenti olan Burdur’da eski dönemlere ait Höyük ve Tümülüs ile 25’ten fazla ören yeri ve antik kent yerleşim yeri bulunmaktadır. 

Sagalassos Tarihi Kenti: Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan Sagalassos Tarihi Kenti, Antik dönemde Psidia denen bölgede yer alır. Dağlık bir alanın yamacına kurulan şehrin tarihi izleri milattan önce 10. yüzyıla dayanmaktadır. Sagalassos Antik Kenti, orijinal yapı taşlarının neredeyse tamamının bulunabildiği anıtsal yapıları ile son derece iyi korunmuş durumdadır. Diğer yandan, kentin planı, üzerinde kurulmuş olduğu teraslı yapı düşünüldüğünde oldukça çarpıcıdır ve bu yapı ile uyumlu ve etkileyici bir anıtsal merkez yaratılmıştır.

Arkeoloji Müzesi: 1969 yılında hizmete açılmıştır.  Zengin bir arkeolojik potansiyele sahip olan Burdur ili kısa bir zaman içerisinde Müzesini geliştirerek Ülkemizdeki sayılı müzeler içerisinde yer almayı başarmıştır. Yerleşim yeri ve sergileme olanağının yetersizliği görülmüş ve 1992 yılında müzenin batı kısmı kamulaştırılarak müzeye ilave edilen alan ile genişleyen müze günün gereksinimine uygun olarak yeni teşhir salonları ve eski eser depoları yapımına hız verilmiştir. Müzede 57000 den fazla tarihi kalıntı sergilenmektedir.

İnsuyu Mağarası: Burdur’a bağlı Çatalağıl köyü sınırları içerisinde bulunan İnsuyu mağarasına Burdur, Antalya karayolunun 13. km’sinden ayrılan 900 metrelik asfalt yol ile gidilmektedir. Görünümleri son derece güzel yoğun damlataş oluşumları gözlemlenmektedir. 1965 yılında halk ziyaretlerine açılmıştır. Birbirine bağlı iki bölümden oluşan mağaranın toplam uzunluğu 525 metredir.

Salda Gölü: Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunmaktadır. Gölün yaklaşık olarak 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Göl ve kıyı şeridi 1. Derece sit alanı ilan edilmiştir. Arkeolojik ve bilimsel çalışmalar dışında kesinlikle dokunulmaması gereken bir yer. Salda Gölü’nü bu kadar çekici yapan beyaz kumları ve masmavi rengiyle Maldivleri andırması. Bu nedenle sıkça Türkiye’nin Maldivleri olarak anılıyor.

Burdur Saat Kulesi: Şehir merkezinde bulunan kule 1930 yılında Konya Valisi tarafından yaptırılmıştır. Fakat 1914 yıllında meydana gelen depremde yıkılmıştır. Daha sonra Kâhyaoğlu Hacı Ali Emir Bey tarafından 1936-1937 yıllarında yeniden inşa edilmiştir. Yüksekliği 35 metredir. Kulenin alt bölümü işyeri olarak kullanılmaktadır. Kulenin tepesinde 4 adet saat bulunur.

Susuz Kervansarayı: Yapımı 13. yüzyıla dayanan Susuz Kervansarayı Bucak ilçesine bağlı Susuz köyünde bulunur ve adını da bu köyden almaktadır. Planı kareye yakın bir dikdörtgen şeklinde olan bu yapı Anadolu Selçukluları dönemine aittir. Beş nefli olan hanın orta nefi yüksektir. Orta yerinde bir kubbe bulunur ve batı cephesinde, tak biçiminde bir giriş kapısı olan hanın kapı katının yan sövelerinde bulunan birbirinden farklı geometrik desenler göz kamaştırıcıdır.

Kremna Antik Kenti:  Bucak ilçe merkezine 25 km uzaklıkta Çamlık Köyünde yer almaktadır. Aksu Vadisine hakim, çevresi uçurumla çevrili bir tepe üzerinde yer alan antik kent ilginç konumundan dolayı uçurum anlamına gelen Kremna ismini almıştır. Pisidialılar tarafından kurulan antik kent en parlak dönemini MS. 2. yüzyılda yaşamıştır. Kremna Antik Kentinden günümüze bazilika, mahkeme salonu, kütüphane, kilise ve akropol kısmı ulaşmıştır.

Doğa Tarihi Müzesi: Burdur şehir merkezinde bulunan müze, Kavaklı Rum Kilisesi binasının onarılıp teşhir tanziminin yapılmasıyla oluşturulmuştur.  Burdur’un Kemer İlçesi Elmacık Köyü’nde yapılan kazılarda ortaya çıkan fosil, iskelet ve tarih öncesi canlılara ait kalıntılar sergilenmektedir. Müzede sinevizyon gösterimi yapılan bir eğitim alanı ile konferans alanı da bulunmakta olup, Müze özellikle öğrenciler tarafından eğitim amaçlı olarak yoğun şekilde ziyaret edilmektedir.

Burdur ziyaretinizde damağınızı tatlandıracak bazı mekanları sizin için derledik.

Şişçi Hasan: Burdur’a özgü şiş kebabını tadabileceğiniz güzel bir işletme. Kebabın yanında gelen lavaş efsane, yanına ev yapımı biber turşusu da söylemenizi öneriyoruz.

Gölbaşı Restaurant: Seyahat ederken yol üzerinde mola verebileceğiniz, çok güzel bir işletme. Ormanla birleşen göl size harika bir manzara sunuyor. El açması gözleme çeşitleri ve kahvaltı menüsündeki bol çeşidiyle gidenlerin gönlünde taht kuruyor.

Toros Lokantası: Geniş yemek menüsüyle seçim yapmakta zorlanacağınız bir mekan olduğunu söylemek isteriz. Servis elemanları hızlı, fiyatları makul orta sınıf denebilecek bir işletme.

Altay Pide: Gidenlerin övgüyle söz ettiği bu işletme Burdur şehir merkezinde bulunuyor. Burdur şiş ve pide çeşitleri oldukça başarılı. Servis hızlı ve kaliteli, fiyatlarda oldukça uygun Burdur ziyaretinde öğle ve akşam yemeği yiyebileceğiniz nezih bir mekan.

Kahyaoğlu Et Lokantası: Burdur da gidilip yemek yenilebilecek en iyi lezzetlerden biri burdur şiş diyebiliriz. Burasıda hakkını veriyor. Ayrıca temizlik konusunda gayet iyi, çay ikramları var ve fiyatlar gayet makul. 

Bolu Dağı Mangal Evi: Burdur’da gerçek mangal lezzetlerine ulaşabileceğiniz bir adres. Kurumsal çalışma yapısı, gayet profesyonel ve güler yüzlü çalışma ekibi ile sizleri değerli hissettiriyorlar. Köftesi diğer köftelere nazaran çok daha lezzetli. Şehrin göbeğinde yer alması da diğer çekici yanlardan birisi. Gezgin mangal severlerin aradığı adres.