Leblebi Diyarı: Çorum

Leblebi Diyarı: Çorum

Leblebi Diyarı: Çorum

Çorum ülkemiz içinde görülmesi gereken nadide şehirlerimizden biridir.

7000 yıllık tarihiyle Çorum, dönemin Kral Yolu ve İpek Yolu üzerinde yer aldığı gibi, Hitit İmparatorluğuna da başkentlik yapmış bir ilimizdir. Hattuşa ve Alacahöyük gibi yerleşim yerlerinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan kalıntı ve tarihi eserler görülmeye değerdir.

Çorumda gezilecek başlıca yerler şöyledir:

Çorum Saat Kulesi: 2.Abdulhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümünde göndermiş olduğu fermana binaen 1894 yılında yapılan kule 27.5 metre yüksekliğindedir. Bir Osmanlı dönemi eseri olan kule adeta minare şeklinde inşa edilmiştir.

Çorum Müzesi: 1914 yılında bir hastane olarak inşa edilen bina, sonrasında farklı hizmet binaları olarak kullanılmıştır. Bina 19. Yüz yıl tipik Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır. Ancak bu güzel bina ayakta kalmayı başaramamıştır. 1988 yılında çıkan bir yangınla zarar görmüştür. 1989 yılı itibariyle onarım çalışmalarına başlanmış ve bina 2003 yılında tekrardan ziyaretçilerine kapısını aralamıştır. Müzede geçmiş medeniyetlere ait birçok kalıntı ve tarihi eser sergilenmektedir. Özellikle Hitit dönemine ait kalıntılar sizleri hayrete düşürecek.

Ulu Camii: Dokuz kubbeden oluşan cami Selçuklular döneminde yapılmıştır. Osmanlı döneminde Mimar Sinan tarafından onarım gören tarihi cami 1790 yılında yaşanan deprem sonucu hasar görünce 1802 yılında Yozgatlı Çapanoğlu Süleyman Bey tarafından aslına uygun olarak onarılmaya başlanmış ancak Süleyman Bey’in ölümü sonucunda oğlu Abdülfettah Bey tarafından 1810 yılında ahşap ve tek kubbeli olarak yapılmıştır. Caminin en önemli eseri ise 1306 tarihli abanoz ağacından çatma kündekari tekniğiyle yapılmış olan minberidir.

Alacahöyük Müzesi ve Ören Yeri: Çorum merkezine 45 km. mesafede bulunan müzede, yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bulunan eserler sergilenmektedir. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerine ait pek çok eser Alacahöyük Müzesinde bulunmaktadır. Alacahöyük Müzesi ve Ören yeri birbirinden ayırmadan gezilmelidir. Her iki yerde de görülmesi gereken eserler olduğundan birinden birini es geçmeyin.  Alacahöyük’te Hitit kültürüne artı olarak Hititlere öncülük eden Hatti kültürü ve zenginlikleri de ortaya çıkarılmıştır.

Boğazköy Örenyeri ve Müzesi: Çorum merkezine 82 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Tarihi adı Hattuşa’dır. Boğazköy  örenyeri Hitit devletinin merkezi konumundadır. Yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılan eserler bu örenyerinde sergilenmektedir. Hattuşa 1986 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınmış görülmeye değer yerlerin başında geliyor.

Yazılıkaya Tapınağı: Hattuşa’nın kuşkusuz en etkileyici yeri Yazılıkaya Tapınağıdır. Boğazköy Ören yerinden yürüme mesafesinde olan Yazılıkaya inanın sizi çok şaşırtacak. Yüksek kayalar arasında gizli kalmış tapınakta kral ve kraliçeler figürleri kabartma halinde kayalara işlenmiştir.

Ortaköy - Şapinuva: Şapinuva Hitit İmparatorluğunun önemli idari merkezlerinden biri olmuştur. Siyasi ve coğrafi konumu itibariyle stratejik önemi çok yüksek olduğundan bir yandan da askeri ve dini merkez olmuştur. İdari merkez olduğunu ispatlayan Tokat Masat Höyük kazılarında, ortaya çıkan büyük krala ait mektuptur.

İncesu Kanyonu: Yerel adıyla Uzungeçit olarak bilinen İncesu Kanyonu 12 km uzunluğundadır. Rafting ve doğa sporları severlerin gitmesini tavsiye ettiğimiz bölgedir. Kanyonun her iki yanında yükselen kayalar ve bu kayalar üzerine Helenistik döneme ait duvar kabartmaları, su sarnıçları ve hatıl oyuklar bulunmaktadır. Kanyonun içine 1 km girince bir kaya üzerine 1.5 mt yükseklikte Kybele kabartması göreceksiniz. Bu kabartma Taht üzerinde oturmuş ve sol elinde aslan yavrusu tutan tanrıça kabartmasıdır. Kanyon içindeki Kybele kabartması Anadolu’daki diğer Helenistik kabartmaların en büyüğüdür.

Kapılıkaya Kaya Mezarı: Kapılıkaya Kaya Mezarını ilk görünce hemen aklınıza Frig Vadisindeki Yazılıkaya gelecek. Kapılıkaya milattan önce 2. yüzyıla ait Helenistik döneme ait kaya mezarıdır. Mezar odasının kapısında İKEZİOS yazdığından bu mezarın Komutan İkezios’a ait olduğu düşünülmektedir.

İskilip Kaya Mezarı: Roma dönemine ait kaya mezarı iki sütunlu olarak bir kaya üzerine inşa edilmiştir. Sütun başlıkların üzerinde yatar pozisyonda aslan heykelleri dikkat çekicidir.

Çorum gezinizde yemek yiyebileceğiniz başlıca işletmeleri sizler için paylaştık.

Katipler Konağı: Yerel yemekleri tatmak için çok uygun bir mekan. Çorum’a has yemeklerin en temiz ve leziz bir şekilde sunulduğu, Çorum gezinizde uğramanız gerektiğini düşündüğümüz bir işletme.

Hasan Zahir Et Lokantası: Ağaçlar içinde bolca oksijen alabileceğiniz, et yemek için tercih edebileceğiniz bir işletme. Geniş menüsüyle oldukça iyi hizmet veren lokantayı Çorum gezinizde tercihlerinizin içerisine ekleyebilirsiniz.

Haznedar Sofrası: Menü seçenekleri çok çeşitli ve değişik, özenle hazırlanan birçok seçenek mevcut. Fiyat konusunu çok dert etmeyen ziyaretçiler için oldukça güzel bir mekan.

İskilip Dolma Evi: Çorum standartlarının çok üzerinde bir mekan. Gidenlerin genellikle memnun ayrıldığı, özellikle İskilip dolmasını en leziz haliyle bulabileceğiniz samimi ve güler yüzlü çalışanlarıyla  müşterilerine hoşça vakit geçirten bu işletme geziseverlere tavsiyemizdir.