Eskişehir

Eskişehir

Eskişehir

Türkiyede yaşanabilir şehirler listesinde ilk sıralarda yer alan Eskişehir, ilk çağlardan Türkiye Cumhuriyeti dönemine kadar geçmişin her evresini görebilirsiniz.

Efsanevi İpekyolu üzerinde bulunan Eskişehir özellikle Bizans döneminde çok önemli bir yerleşim yeri olmuştur. 1176 yılında Selçuklu Sultanı 2. Kılıçaslan tarafından Bizans’ın mağlup edilmesinden sonra şehir Selçukluların hakimiyetine girmiştir. Bölgenin ilk yerleşme noktası şimdiki yerin 6 km kuzeyindeki Dorylaion’dur. Tarihinin çok eski olmasından dolayı da şehre Eskişehir adı verilmiştir. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda, şehrin milattan önce 3000 yılına uzanan bir tarihi olduğu düşünülmektedir. Milattan önce 2000 yılında bölgeye hükmeden Hititler döneminde Eskişehir’in beylik olduğu görülmektedir. Milattan önce 1200 yıllarında Frigler Anadolu’yu işgal etmiş ve Eskişehir bir Frig kenti olarak Dorylaion adı ile anılmaya başlamıştır. Friglerden sonra Lidyalılar ve sonrasında ise milattan önce 546 yılında Perslerin hakimiyetine girmiştir. Milattan önce 334 yılında İskender’in eline geçen Eskişehir Milattan önce 323 yılına kadar Hellenizm dönemini yaşamıştır. Milattan önce 190 yılında Roma işgaline uğrayan şehir, 1071 yılında Malazgirt savaşının kazanılması sonucu bir Türk toprağı olarak günümüze kadar gelmiştir. Eskişehir Anadolu Selçukluları'nın kuruluşundan yıkılışına kadar bir Selçuklu şehri olarak kalmıştır. Bugün Türkiye’nin sayılı şehirlerinden olan Eskişehir Fatih dönemine kadar Ankara Beyliği’ne bağlı olarak kalmıştır.

Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı:Park içerisindeki Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Eskişehir Hayvanat Bahçesi, Eti Sualtı Dünyası, Japon Bahçesi, Sabancı Uzay Evi, Bilim Kültür Merkezi, Esminyatürk gibi pek çok gezilecek yeri bulunan park, Eskişehir gezinizde uğramanız gereken alanlardan.

Odunpazarı Evleri: Odunpazarı bölgesinin kuşkusuz en ilgi çekici yeridir. Şehrin en eski evlerinin bulunduğu bu bölüm tarihi Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır. Bölgede yapılan yenileme çalışmaları sonrasında, evler bambaşka bir görünüm kazandı. Bazı evler ikamet amaçlı hala kullanılmaktadır. Tarihi evler arasında dolaşırken adeta aldığınız nefesin tarih olduğunu hissediyorsunuz.

Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi: Sakarya nehrinin bir kolu olan ve Eskişehir'in merkezini ortadan ikiye bölen Porsuk Çayı’nın kent merkezinde kalan bölümlerine Adalar denilmektedir. Bu bölgede çok sayıda kafe ve restoran bulunmaktadır. Ayrıca Porsuk Çayındaki gondollar vasıtasıyla ilçe merkezini gezme imkanı bulabilirsiniz.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi: 16. Yüzyılda Osmanlı döneminde yapılmış olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Odunpazarı semtinde bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılmıştır. Büyük Kervansaray hariç, Külliye içinde bulunan binaların tamamı Vezir Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517-1525 yılları arasında inşa ettirilmiş ve muhtemelen 1525 yılında tamamlanmıştır. Külliye; cami, şadırvan, zaviye, talimhane, harem, imaret, Mevlevi şeyhlerine ait türbe ve iki kervansaraydan oluşmaktadır. Caminin adı kubbesinin kurşunla kaplanmış olmasından gelmektedir. Cami, kare planlı kubbeyle örtülü, beş bölümlü bulunan ve Külliye’de kitabesi olan tek yapıdır. Külliyenin mektep bölümü 2010 yılından beri, kütüphane olarak kullanılmaktadır. Medrese bölümü ise, Dünyada açılan ilk lületaşı müzesi olarak hizmet vermektedir. Ayrıca Osmanlı döneminde yatılı eğitim görenlerin konaklaması amacıyla yapılmış olan odalar günümüzde atölye olarak kullanılmaktadır.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı: Eskişehir’in çok önemli bir değeri olan lüle taşının yeniden tüm dünyada etkin tanıtımı ve pazarlanması, ayrıca geleneksel sanatlarımıza emek ve hayat veren lüle taşı ustalarımızın himaye ve teşvik edilmesi için 2005 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açılmıştır. İçerisinde bulunan 25 adet atölyesi el sanatlarımızın üretim, teşhir ve satışının yapıldığı Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Türkiye’de lüle taşını tanımak ve ürünlerini görmek isteyen vatandaşlarımızın ilk durağı haline gelmiştir.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi: Odunpazarı  semtinde, tarihi evlerden birinde yer alan müzede Atatürk’ün çeşitli dönemlerini yansıtan birçok heykeli, Atatürk’ün ailesinin yanı sıra, yerli ve yabancı bazı devlet adamlarının, bazı sanatçı ve sporcuların heykelleri farklı dekorlar önünde sergilenmektedir. Müzeye gelen ziyaretçiler profesyonel fotoğraf ekibine balmumu heykellerle birlikte fotoğraflarını çektirebilmektedirler. Müzenin geliri kız çocukları ve engelli çocukların eğitimi için kullanılmaktadır. Eskişehir gezinizde ailenizle birlikte hoşça zaman geçirebileceğiniz bir adres.

Eti Arkeoloji Müzesi: Farklı tarihi dönemleri kapsayan eserlerle, müze bünyesinde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yaklaşık 22.500 eser bulunuyor. Bu eserlerin sadece 2.000'i sergilenmekte. Kalan 20.500 eser ise depoda tutulmaktadır. Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Türkiye'de özel sektör desteği ile hayata geçirilen ilk müze olma özelliğini taşıyor. Tarih ilgi alanınıza giriyorsa mutlaka ziyaret etmeniz gereken çok özel bir müze.

Taşbaşı Çarşısı: Çarşı Eskişehir’in kuyumcularının bulunduğu çok büyük bir çarşıdır. Şehir halkı tarafından kuyumcular çarşısı da denen Taşbaşı Çarşısında halkın günlü alışverişlerini yapabilecekleri diğer mağazalarda bullunmaktadır.

Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri: Parkta bulunan eserler, Türk kültürünü yaşamış veya yaşamakta olan ülkelerdeki Türk izlerini taşıyan şaheserlerin küçük örnekleridir. Toplam 32 adet maket bulunan parkta Uluğ Bey Medresesi, Tac Mahal, Mostar Köprüsü ve Selimiye Camii gibi önemli yapıların belli oranda küçültülmüş maketleri sergilenmektedir.

Alaaddin Camii: Yapımına Selçuklu Sultanı 1. Rükneddin Mesud zamanında başlanan cami, 1. Alâeddin Keykubad zamanında tamamlanmıştır. Cami şehrin en önemli tarihi yapılarından biridir. Camide Roma ve Bizans dönemlerine ait kırk kadar mermer sütun bulunmaktadır. Caminin abanoz ağacından kündekari tekniği ile Ahlatlı Mengü Berti tarafından 1155 yılında yapılmış minberi, Anadolu Selçuklu ahşap işlemeciliğinin şaheserlerindendir. Çinilerle süslü mihrabın önünde yine çini süslü maksure kubbesi mevcuttur. Taç kapısında yapı ustası olarak Muhammed Bin Havlan el Dımışki’nin adı yazılıdır.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi: Tarihi Odun Pazarı evlerinin birine kurulan müze Türkiye de ilk olma özeliğine sahip. Müze içerisinde yerli ve yabancı sanatçıların kendi yaptıkları cam sanatının eşsiz eserlerini bağışlamalarıyla oluşan koleksiyon sergilenmektedir. 2007 yılında açılan müze haftanın altı günü açıktır.

Devrim Otomobili: Porsuk Çayının kenarında yer alan Tülomsaş fabrikasının bahçesinde sergilenmekte olan otomobil, Türkiye’nin ilk ve tek yerli üretim otomobili. Bugüne kadar ulaşmayı başarmış olan tek otomobil olan Devrim Otomobilini merak edenler fabrika görevlilerinin eşliğinde ziyaret edebilirler.

Eskişehir gezinizde nerelerde yemek yiyebileceğiniz konusunda sizlere bazı tavsiyelerde bulunmak istedik.

Abdüsselam Balaban Kebap: Kırım Tatarlarının Eskişehir’e ve Türkiye’ye armağan ettikleri eşsiz lezzetlerden olan Balaban Kebabını, en leziz şekilde sunan işletmelerden biri olan Abdüsselam Balaban Kebap’da tadabilirsiniz. 70 yılı aşkın bir süredir hizmet veren işletme müşterilerine en iyi şekilde hizmet sunmakta.

Köfteci Ali: Köftesiyle meşhur Eskişehir’in, en meşhur köftecilerinden biri Köfteci Ali. Köftesinin lezzeti şehir dışında bile nam yapmış olan bu mekan Eskişehir ziyaretinizde uğramanız gereken yerlerden.

Mezze Restoran: Eskişehir’in en iyi balık restoranlarından biri olan Mezze Restoran balık yemek isteyenler için Eskişehir’deki en doğru adreslerden biri. Organizasyon ve hizmet kalitesi oldukça iyi ve balık çeşitleri oldukça lezzetli.

Papağan Çiğ Börek: 1975 yılından beri hizmet veren Papağan Çiğ Börek, Eskişehirlilere Tatar mutfağından hediye edilen çiğ böreği en leziz haliyle sunan işletmelerden. Eskişehir’e yolunuz düşürse mutlaka girmenizi önerdiğimiz mekanlardan.

Doyuran Kahvaltı Salonu: Eskişehir’de kahvaltı denince ilk akla gelen mekan Doyuran Kahvaltı Salonu, doyurucu menüleri, menemen ve diğer yumurta çeşitleriyle Eskişehir gezinizde kahvaltı yapmak istediğinizde ilk tercih edeceğiniz mekan olmalı.

Turuncu Tantuni: Tantuni deyince aklımıza hemen Mersin geliyor ancak Eskişehir’de de tantuniyi çok iyi yapan yerler var ve onların başında da Turuncu Tantuni geliyor. Eğer bu lezzeti seviyorsanız Eskişehir’e yolunuz düştüğünde uğrayabileceğiniz mekanlardan biri.

Mazlumlar Muhallebicisi: Köklü tarihiyle 1927’den beri Eskişehir’de hizmet veren Mazlumlar Muhallebicisi süt tatlıları ile şehrin en meşhur tatlıcısı. Eskişehir’de sütlü tatlı yemeyi düşünürseniz sizde şehrin bu en meşhur tatlıcısına uğramayı ihmal etmeyin.