Gümüşhane

Gümüşhane

Gümüşhane

Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan oldukça etkileyici bir şehrimizdir.

Gümüşhane'de gezilecek birçok doğal güzellik ve tarihi yapı bulunmaktadır. Bizde sizler için Gümüşhane’de gezilebilecek başlıca yerleri derledik. Gümüşhane’ye ziyarette bulunmadan önce yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Karaca Mağarası: Gümüşhane’ye 17 km mesafedeki Torul ilçesine bağlı Çelebi köyünde bulunan mağara, damlataşı şekilleri, sarkıtları, dikitleri, sütunları, desenli duvarları, mağara çiçekleri, incileri ve traverten basamakları ile eşine az rastlanır güzelliklerdendir. Mağara’nın toplam genişliği 1500 metre ve uzunluğu 100 metredir.

Satala Antik Kenti: Şehir merkezine 99 km uzaklıktaki Satala Antik Kenti, Roma imparatorluğu tarafından Fırat Nehrini korumak için kurmuş olduğu kenttir. Satala zaman içinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bazıları Asur, Roma ve Bizans’tır. 15. Yüzyılda kente su getirebilmek için 47 gözlü su kemeri yapılmış ancak bu gözlerden günümüze sadece dört tanesi ulaşabilmiştir. Kentte çeşmeler, binalar ve harabe halinde hamam kalıntıları bulunmaktadır.

Krom Vadisi: Şehre 36 km uzaklıkta Yağlıdere köyünde bulunan Krom Vadisi, zengin maden kaynakları olmasından ötürü, yüzyıllar önce binlerce kişinin yaşadığı bir yer olduğu düşünülmektedir. Bölgede tescil edilmiş 15 şapel ve kilise bulunmaktadır. Bu ibadethanelerin dışında bir köprü ve Nanak Köyü’nde kısmen yıkılmış olan bir kale bulunmaktadır. Vadide Rumlardan kalma taş evler hala orijinal halde durmaktadır. Nanak Köyü’ndeki taş evler ve değirmen görülmeye değer yapılardır. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1461 de bölgeyi işgal etmesinden sonra 1700 yılına kadar bölge halkının dinine müdahalede bulunmamıştır. Ancak bu yıllardan sonra Müslüman olmaları durumunda kendilerine bazı imtiyazlar tanınacağı yönünde bildirimde bulunmuştur. Bunun üzerine bölge halkı Müslümanlığa geçiş sağlamıştır. Gerek el sürülmemiş doğası, gerekse tarihi mirasıyla Krom Vadisi görülmesi gereken çok özel bir yerdir.

Sarıçiçek Köy Odaları: Köy merkezinde, aralarında 50 metre kadar mesafe bulunan odaların süslemeleri ilk günün özelliklerini korumaktadır. Dikdörtgen planlı odaların üst örtüleri yapıldığı dönemde toprak dam iken günümüzde sac ve ahşap olarak inşa edilmiştir.  Odalar, sedir, tavan, dolap, ocak ve kahve köşkü gibi iç düzenlemeleriyle dikkat çeker. Türk mimarisinin erken dönem örneklerinden olan yapıları, Gümüşhane gezinizde zaman ayırıp mutlaka görmeniz gerekli.

Santa Harabeleri: Günümüzde Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olan Santa Harabeleri yedi mahalle ve 300 civarı evden oluşmaktadır. 17. Yüzyılda Rumlar tarafından yapıldığı düşünülen yerleşim yeri Rum çetelerinin sığınağı olarak bilinir. Kentte bütün evler tek katlı ve taştan yapılmıştır. Her mahallesinde en az bir kilise, her sokağında da bir çeşmesi bulunmaktadır. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Santa Harabeleri gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.

Tohumoğlu Köprüsü: Selçuklu Dönemine ait olduğu düşünülen köprü iki gözlü hafif sivri kemerlidir. Küçük taşlarla örülmüş olan köprü geçmişi günümüze bağlayan bir tarihi yapıdır.

Kov Kalesi: 130 metre yüksekliğindeki bir ana kaya üzerine inşa edilen kalenin 2008 yılında restorasyonu yapılmıştır. Kale il merkezine 21 km mesafede bulunmaktadır. Kale ve civarı arkeolojik sit alanıdır. Kale civarında bir antik kentin olduğu düşünülmektedir. Kale Doğu Karadeniz Bölgesinin en görkemli kalesidir. 1361 yılında 3. Aleksios tarafından yapıldığı tahmin edilen kalenin, Selçuklu Dönemi’nde kullanıldığı bilinmektedir. Dikdörtgen planlı inşa edilen kalenin iç kale bölümünde sarnıç, mutfak gibi bölümler bulunmaktadır. Dış kalenin Ortaçağ döneminin ortalarında yapıldığı düşünülmektedir.

İmera Manastırı: 1740 yılında yapıldığı düşünülen İmera Manastırı il merkezine 36 km mesafededir. Yapı kesme taş ve moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir. Çatısı toprak ve taştan yapılmıştır. Etkileyici görünümüyle gezi severlerin ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir.

Gümüşhane gezinizde yemek yiyebileceğiniz başlıca işletmeleri sizler için derledik.

Lale Lokantası: Gümüşhane il merkezinde bulunan lokanta üç katlı, oldukça geniş bir menüsü bulunan lokantada personel güler yüzlü ve servis oldukça hızlı. Yöresel yemekleri, ızgara çeşitleri, çorba çeşitleri, ve tatlılarıyla Gümüşhane geziniz de lezzetli yemek yiyebileceğiniz oldukça güzel bir işletme.

Zigana Zehir Hüseyin Tesisleri: Özellikle mıhlama ve pirzola yemekleri ile müşterisinden övgü alan işletmenin aynı zamanda mezeleri ve salatalarını da denemenizi öneririz. Et konusunda oldukça iddialı olan Zigana Zehir Hüseyin Tesisleri Gümüşhane gezinizde yemek için iyi bir alternatif olabilir.

Şehzade Döner Kebap: Bakır tabaklarda servis edilen döner ve İskender döneri mutlaka denemelisiniz. Bunun yanında kuzu pirzolayı da çok lezzetli yapıyorlar. Gümüşhane gezinizde tavsiye ettiğimiz mekanlar arasında Şehzade Döner Kebap bulunmaktadır.