Hatay

Hatay

Tarihte ilklerin yaşandığı şehir olarak anılan Hatay tarihi ve turistik açıdan oldukça zengin bir ilimizdir.

Roma döneminde dünyanın en büyük 3. Kenti, Anadolu’nun ilk cami yapılan ili olması gibi Hatay’ın tarihinde daha pek çok ilk bulunmakta. Hatay’da bulunduğunuz her gün iyi ki buraya gelmişim diyeceğiniz bir şehrimiz. Yapılan arkeolojik kazılar şehrin ilk çağlara uzanan tarihi yüzünü gözler önüne seriyor. Bu ilimizin ev sahipliği yaptığı medeniyetler başlıca Mısır, Hitit, Asur, Babil, Makedonya ve Pers İmparatorluklarıdır. Bu medeniyetlerin ardından 1516 yılında Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine giren Hatay 1. Dünya savaşına kadar bu şekilde gelmiştir. 1. Dünya savaşında Fransızların hakim olduğu şehir Suriye’ye bağlanmıştır. Türk Hükümeti’nin müdahalesi ile 1938’de Bağımsız Hatay Devleti kurulmuş, Hatay bir dönem bağımsız bir devlet olmuştur. 10 ay 21 gün süren Hatay Devleti, 23 Haziran 1939’da Türkiye’ye katılmıştır. Hatay’da görülmesi gereken sayısız yer bulunmaktadır. Bizde bu yerlerin bazılarını sizlerle paylaşmak istedik.

Hatay Arkeoloji Müzesi: 1932-1939 yıllarında Princeton Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarla müzenin esas zenginliğini oluşturan mozaikler ortaya çıkartılmıştır. Bu zenginlikler, Antakya ve civarında yapılan kazılar sonucu çıkartılan ve koleksiyonu tamamlayan mozaiklerdir. Kazılarda çıkan eserlerin tek yerde toplanması için yapılan çalışmanın ardından 1939 yılında tamamlanan Hatay Arkeoloji Müzesi, 23 Temmuz 1948 yılında ziyaretçilere açılmıştır. Müzenin sekiz adet sergi salonu bulunmaktadır. Ayrıca müzenin bahçesinde de sergilenen eserler bulunmaktadır.

Habib-i Neccar Camisi: Antakya’nın 638 yılında Müslümanların eline geçtiği dönemde yapılmıştır. Ülkemiz sınırları içinde yapılan ilk cami olduğu düşünülmektedir. Cami, Memlük hükümdarı Baybars zamanında eski bir tapınağın yerine yapılmıştır. Caminin kuzeydoğu köşesinde, yerin 4 metre altında Habib-Neccar’ın ve Şem’un Safa’nın, girişte ise Yuhanna ve Pavlos’un türbeleri bulunmaktadır. Etrafı medrese odaları ile çevrilidir. Cami avlusunda bulunan şadırvan ise 19. yüzyıl eseridir. 

Aziz Simeon Manastırı: Hatay'ın Defne ile Samandağ ilçeleri arasında yer alan Aziz Simeon Manastırı, eşsiz manzarası ve doğayla iç içe mimarisiyle kentin önemli turistik değerleri arasında yer alıyor. Şehre gelenlerin görmeden ayrılmadığı bu manastır, erken Hristiyanlık hac merkezi olarak kabul edilmektedir. Antakyalı St. Simeon tarafından dini eğitim verilmesi amacıyla yapılmıştır. Günümüzde kalıntıları bulunan manastır geçen zaman içinde bütünlüğünü kaybetmiştir.

Vespasianus ve Titus Tüneli: Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan tünel milattan önce, 1. Yüzyılda dağlardan inen sel sularının yönünün değiştirilmesi amacıyla Romalılar döneminde yapılmıştır. Dağdaki doğal bir yarığın Roma lejyonları ve köleler tarafından genişletilmesiyle tünele dönüştürülmüştür. Tünelin deniz tarafındaki girişine 100 metre mesafede Beşikli Mağara, kaya mezarlarının en ünlüleri bulunmaktadır. Bu mezarlarda, 12 mezar bulunmaktadır. Bu taş mezarlar, taş sütunlar ve kemerlerin birbirine bağladığı bölümler halinde olup, yukarıdan aşağıya yine taş merdivenlerle inilmektedir. 

Antakya Kalesi: Milattan önce 300 yıllarında Büyük İskender’in generallerinden Seleucos I. Nikator tarafından yaptırılmıştır. Kale zaman içinde Seleukos’lar Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. 360 kuleden oluşan surları 12 km uzunluğundadır. Geçen zaman içinde yaşanan depremler ve savaşlar sonucu oldukça harap olan surlar milattan sonra 6. Yüzyılda Bizans İmparatoru Justianus tarafından tekrar yapılmıştır. Günümüzde ancak Silpius dağı (Habib-i Neccar ) üzerindeki kısımları bulunmaktadır.

Hatay tarihi ve doğal güzellikleri kadar yöresel yemekleriyle de ünlü bir ilimiz. Sizler için Hatay’da yemek yenebilecek bazı yerleri derledik. Hatay gezinize çıkmadan önce şehirdeki restoranlarla ilgili bazı bilgiler edinebileceğiniz gibi, yöresel yemeklerin nerelerde tadılabileceğini de anlatmaya çalıştık.

Karaağaç Restaurant: Müşterilerine geniş menüsüyle çeşitlilik sunan işletme de yemekler çok leziz ve servis kalitesi oldukça iyi. Ayrıca şehre gelmişken yöresel yemekleri tatmak isterseniz en doğru adreslerden birinde olduğunuzu söylemek isteriz. Bizden geçer not alan işletme Hatay gezinizdeki lezzet durağınız olabilir.

Pöç Kasabı ve Kebap Salonu: Hatay’ın meşhur tepsi kebabı ve kağıt kebabını yiyebileceğiniz Pöç Kasabı ve Kebap Salonunda personelin samimi ve hizmet kalitesinin iyi olduğunu belirtmek isteriz.

Petek Mutfak: Hatay’a geldiğinizde yemek yiyebileceğiniz meşhur bir yer arıyorsanız, Petek Mutfak doğru bir adres. Şehirde nam yapmış bu işletmede, harika deniz manzarası eşliğinde, gerek yemekleri, gerekse mezeleriyle sizlere unutamayacağınız bir ziyafet sunuyor.

Hammuşun Yeri Yağmur Kahvaltı Salonu: Kahvaltısı oldukça çeşitli ve güzel, masanıza gelen birçok yiyecek yöresel ve taze. Hatay gezinizde kahvaltı yapmak isterseniz bu mekanı tercih etmenizi öneriyoruz. Ayrıca çalışanlar oldukça hızlı ve güleryüzlü.

Liman Kebap Çöp Şiş: Mekan oldukça güzel. Çöp şiş ve Kebap çeşitleriyle müşterilerinin beğenisini kazanan bu işletme de boş masa bulamama ihtimalinizin olduğunu bilmelisiniz. Özellikle yemek saatlerinde çok yoğun olan mu mekanda yemek yemeden Hatay gezinizi tamamlamayın.