Mersin (İçel)

Mersin (İçel)

Mersin (İçel)

Mersin, eski adıyla İçel, geçmişten günümüze ulaşan tarihi ve doğal güzellikleriyle, yerli ve yabancı turistlerin başlıca ziyaret noktalarından biridir.

Akdeniz bölgesinde bulunan Mersin ilimiz, Büyükşehir statüsüne sahiptir. Mersin ziyaretinizde gezilebilecek başlıca yerleri yazımızda sizlerle paylaştık.

Alahan Manastırı: 1300 metre yüksekliğinde ve dik bir yamaca oturtulmuş olan Alahan Manastırı, Mersin Karaman karayolu üzerinde Mut’a 20 km mesafededir. Hıristiyanlığın yayılması sırasında bu dine inananların, inanmayanlar tarafından öldürülme korkusu, sebebiyle dağlık bölgelerdeki mağara ve kaya oyuklarında ibadetlerini yaptıkları düşünülmektedir. 440-442 yıllarında yapılmış olduğu tahmin edilen Alahan Manastırı, kayalara oyulmuş keşiş odacıkları ve çevredeki mezarlardan oluşmaktadır. Kilise binaları, Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikleri taşımaktadır. Süslemesinde usta bir taş oymacılığı görülür. Kiliselerin doğusundaki geniş avlunun güneyinde dinsel törenlerin yapıldığı bölüm, 11 metre uzunluğunda kemerli ve sütunlu bir galeri şeklindedir. Galerinin ortasında kabartma süsleme ile her yanı işli büyük bir niş bulunmaktadır. Galeride mezarlar bulunmaktadır. Bu mezarların kuzey duvarı kayaya yontulmuş, üst örtüsü yoktur. Mezar kapılarında o döneme ait işlemeler bulunmaktadır.

Soli Pompeipolis: Anadolu topraklarında hakimiyet kurduğu dönemde Pers İmparatorluğu hakimiyeti altında bulunduğu düşünülse de, milattan önce 5. Yüzyılda basıldığı düşünülen kente ait sikkelerin bulunmasıyla bu bölgenin. Bağımsızlığını bir şekilde korumayı başardığı görülmektedir. Bir liman kenti olan Soli, Helenistik dönemde Seleukos egemenliği altındayken en parlak dönemini yaşamıştır. Seleukos yönetiminin etkisini yitirmesiyle Soli için parlak dönemde geride kalır. Armenia Krallığı tarafından işgal edilen kent yağmalanır ve halk göçe zorlanır. Kentin Roma İmparatorluğu hakimiyetine girmesiyle bölgede tekrar canlanma başlar. Soli, Hıristiyanlık döneminde bir piskoposluk merkezidir. Günümüze ulaşmamakla birlikte 19. yüzyılda Soli’ye gelen Avrupalı gezginlerin, kentte tiyatro, tapınak, hamam gibi yapıların ve nekropolis’in bulunduğundan söz ettikleri rivayet edilir.

Kleopatra Kapısı: Bizans döneminde inşa edilen kent surlarının üç kapısı bulunuyordu. Bu kapıların isimleri, Dağ Kapısı, Deniz Kapısı ve Adana kapısıdır. Deniz kapısı adıyla anılan bu kapının alt kenarı nal şeklinde yapılmıştır. 1835 yılında Mısırlı İbrahim Paşa tarafından diğer iki kapı yıktırılmış ve sadece iki ayak üzerinde tek kemerli deniz kapısı kalmıştır. Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın sevgilisi Romalı General Antonius ile buraya görüşmeye geldiklerinde Deniz Kapısından şehre girdikleri, bu nedenle bu kapıya Kleopatra kapısı dendiği rivayet edilmektedir.

Olba Antik Kenti: Olba Krallığı için çok önemli bir ticaret kenti olan Olba Antik Kenti, Mersin’in Silifke ilçesine bağlı olan Örenköy de bulunmaktadır. Tarihi zenginlikleri bitmek tükenmek bilmeyen Mersin ilimizde, geçmişten günümüze kadar ulaşabilmiş çok önemli bir tarihi kalıntıdır. Antik kentin inşa edildiği dönemde çok önemli dinsel yapılarında bina edildiği günümüzde elde edilen kalıntılardan anlaşılabilmektedir. Bunlar Olba akropolisinin batısında bulunan büyük kilise kalıntısı, akropolis üzerinde yer alan birçok küçük kilise kalıntıları ve su kemerinin bulunduğu akropolisin doğusunda bulunan manastır kalıntıları sayılabilir. Olba Antik Kentinde bulunan tiyatro binasından bazı oturma basamakları ile sahnenin bir bölümü günümüze ulaşabilmiştir. Nekropol alanında ise farklı mezar tipleri bulunmaktadır. Bir tepenin üzerinde kurulmuş bulunan antik şehirdeki diğer kalıntılar arasında evlerde bulunmaktadır.

Aynalıgöl Mağarası: Mersin’in Aydıncık ilçesine 10 km mesafedeki mağarayı 1999 yılında bir çoban tesadüfen keşfetmiştir. Mağaranın girişi deniz seviyesinden yaklaşık 50 metre yükseklikte bulunuyor. Farklı damla taş oluşumlarının olduğu mağara merkezinde, çok sayıda oda görünmektedir. Yaklaşık olarak 30 milyon yılda oluştuğu düşünülen mağarada, devasa boyutlarda dikit, sarkıt ve sütuna rastlanmaktadır.

Mersin gezinizde nerede yemek yiyebileceğiniz konusunda sizler için bazı bilgiler paylaştık. Bunun için geziye çıkmadan önce yazımızı okumanızı öneririz.

Öz Hasan Usta Tantuni: Mersin’e gelmişseniz buranın ülke çapında meşhur olmuş yemeği tantuni yemeden dönmek olmaz. Mersin’de tantuni yemek için en doğru adreslerden biride Öz Hasan Usta Tantuni, mekanın temizliği ve tantunisinin lezzetiyle sizlere tavsiye edebileceğimiz bir işletme.

Hatay Restaurant: Hatay’ın yöresel yemeklerini de menüsünde bulabileceğiniz bu mekanda doymadan kalkmak yok. Menüsü oldukça çeşitli, yemekleri lezzetli, tatlılar şahane. Restoran çalışanları güler yüzlü ve oldukça ilgili kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz. Mersin gezinizde uğramanızı önerebileceğimiz mekanlardan.

Hacıbaba Et Lokantası: Mersin’de yöresel yemekleri bulabileceğiniz şehirdeki en iyi lokantalardan biri. Üç adet şubesi bulunan Hacıbaba Et Lokantası, güler yüzlü çalışanları ve mekan temizliği ile Mersin’de uğramanız gereken mekanlardan biri.

Gündoğdu Restaurant: Mersin’de dönerin ilk adresleri içinde gösterebileceğimiz bir işletme olan Gündoğdu Restaurant özellikle İskender ile meşhur bir adres. Eğer Mersin gezinizde İskender yemek isterseniz size önereceğimiz adres Gündoğdu Restaurant olacaktır.

Memoş Tantuni: Limon ve turşu biberle servis edilen tantuni gerçekten çok lezzetli. Şehirde oldukça meşhur olan işletmeye temizliği ve lezzeti konusunda denebilecek bir şey yok. Mersin gezinizde tantuni deneyimi yaşamanız için doğru adreslerden biri.