Kırklareli

Kırklareli

Kırklareli

Trakya Bölgesinin en eski yerleşim alanlarından olan Kırklareli, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle çok sayıda ziyaretçi alan, mutlaka görülmesi gereken güzellikleri bulunan bir ilimizdir.

Tarihi yazıtlara göre eski adı kırk kilise olan ilimiz, 1924 yılında bugünkü ismini almıştır. Kırıkkale iline geldiğinizde gezebileceğiniz bazı yerleri sizler için bu yazımızda derledik.

Küçük Ayasofya Kilisesi: 6. yüzyılda Jüstinyen döneminde kilise olarak yapılmış, 14.yüzyılın ikinci yarısında Gazi Süleyman Paşa tarafından cami olarak düzenlenmiştir. Binada tamamen kilise havası hakimdir. Yapı, muhtelif defalar değişikliklere maruz kalmış, uzun bir süre kaderine terk edildikten sonra, 2007 yılında yapılan aslına uygun tadilat ile günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. Halen cami olarak ibadete açıktır.

Dupnisa Mağarası: Demirköy ilçesine bağlı Sarpdere Köyüne 5 km mesafede yer alan mağara, ülkemizdeki ikinci büyük mağaradır. İki katlı ve üç mağaranın birbirine bağlı olmasıyla toplamda 2750 metre uzunluğa sahiptir. Bu mağarada yeraltı sularıyla oluşan bir nehir ve buna bağlı oluşan göletler bulunmaktadır. Sarkıt ve dikitleriyle olağanüstü bir manzaraya sahip olan bu doğal güzelliği sizde mutlaka görmelisiniz.

Langoz Ormanı: Longoz ormanları nadir rastlanan ekosistemlerdir. Kırklareli’ne bağlı İğneada’da bulunan Langoz Ormanı Dünyada çok az yerde bulunan doğal güzelliklerdendir. Kendine has bir bitki örtüsü bulunan ve özel canlıların yaşadığı bu ekosistem, zaman içinde derelerin getirdiği kumların akarsuyun ağız kısmını kapatarak bu suyun biriktiği yerde oluşan eşsiz bir doğa harikasıdır. Langoz’un oluşabilmesi için gerekli olansa bu suyun sürekli var olmasıdır. Bu ormanlara subasar ormanı da denmektedir.

Babaeski Köprüsü: 1633 yılında 4. Murat döneminde yapılmıştır. Anadolu'dan Balkanlar'a giden askeri ve ticaret yolu üzerinde bulunmaktadır. Kesme taşla kaplı olan köprü, Babaeski’nin Lüleburgaz çıkışında bulunmaktadır.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi: Lüleburgaz ilçesinde oldukça geniş bir alanda bulunan külliye, 1570 yılında ibadet ve eğitim amaçlı yapılmıştır. Külliye içinde cami, dükkanlar, hamam ve medrese bulunmaktadır. Zamanla birçok şekilde hasar alan yapı, bugün bakıldığında bir kompleksden çok birbirinden bağımsız ayrı yapılar olarak görülmektedir.

Hızırbey Camii: Kırklareli merkezde bulunan camii, 1383 yılında Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından yaptırılmıştır. Aynı anda 1000 kişinin ibadet edebileceği bir genişliğe sahiptir. Balkan Savaşında Bulgarlar tarafından yarıya kadar yıkılan minaresi tekrar yapılmıştır. 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun bir restorasyon daha geçirmiştir. Zengin kalem işi süslemeleri ile erken Osmanlı dönemi yapısıdır. Büyük Camii olarak da bilinen yapı ibadete açıktır. 

Kadı Camii: Emin Ali Çelebi tarafından 1577 yılında yaptırılmış olan cami, Kırklareli şehir merkezinde bulunmaktadır. Osmanlı döneminde yakınında bulunan bir mahkemeden dolayı Kadı Camii denmektedir. Bir diğer adı da Emin Ali Çelebi Camiidir. 2007 yılında yapılan restorasyonla günümüzdeki görüntüsüne kavuşmuştur. Restorasyon esnasında minaresi tamamen yenilenmiştir.

Aya Nikola Manastırı: Bizans döneminde 6. Yüzyılda yapılan manastır, Bizans kaya manastırının en iyi örneklerinden biridir. Zemin katında kilise, daha aşağıda ayazma, üstte keşişlere mahsus bölümler bulunmaktadır. Kayalara oyularak meydana getirilmiş kademe halinde hücreler vardır. Kuzey tarafta merdivenle ayazmaya inilmektedir. Kilisenin doğusunda ikinci bir giriş daha bulunmaktadır.

Kırklareli eşsiz doğal güzellikleri ve tarihi mirasının yanı sıra yemeklerini de tatmanız gereken bir ilimizdir. Sizler için Kırklareli ilinde gidebileceğiniz restoranların başlıca olanlarını buradan paylaştık.

Ahmetbey Bahar Köftecisi: Lüleburgaz’ın Ahmetbey beldesinde bulunan tarihi bir köfteci. İkinci nesil işletmecileriyle aynı lezzeti bozmadan günümüze ulaştırabilmiş bir işletme. Yanında bol garnitürlü güzel bir köfte yemek isterseniz, Ahmetbey Bahar Köftecisi Kırklareli seyahatinizde sizin için doğru adres olacaktır.

Kıyı Restaurant: Kıyıköy’de bulunan restoran küçük bir aile işletmesi. Ancak çok lezzetli deniz ürünleri kesinlikle denemeye değer. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken bir işletme.

Gusto Celepoglu Konağı: Çok nezih ve sıcak bir ortam, yemeklerin tamamı çok lezzetli. Bu tarihi mekanda geniş seçenek sunulan et yemekleriyle Kırklareli seyahatinizde gitmeniz gereken mekanlardan.

Aytaç Çorbacısı: Lüleburgaz’da bulunan işletme çorba çeşitleriyle, müşterilerini kendine hayran bırakıyor. Gidenlerin tekrar gelmek istediği bu ayrıcalıklı işletmede köfte yemeyi de ihmal etmeyin.

Yüce Aytaç Izgara Salonu: Kırklareli merkezde bulunan işletmede her yemek birbirinden güzel. Ayrıca çalışanların ilgisi ve samimiyeti müşterilerini mutlu ediyor. Izgara et çeşitleriyle vazgeçilmezleriniz arasına girecek bu mekan uğranmaya değer.