Körfezin İncisi Kocaeli

Körfezin İncisi Kocaeli

Körfezin İncisi Kocaeli

Marmara bölgesinde bulunan ilimiz, her mevsimde gezilecek ve görülecek yerleriyle, geçmişten günümüze gelen tarihi ve doğal güzellikleriyle sizi mest edecek.

Körfezin incisi konumundaki ilimizin, hem Marmara hem de Karadeniz’e kıyısı bulunmaktadır.

İzmit Saat Kulesi: Sultan 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yıldönümünde 1902 yılında mimar Vedat Bey’e yaptırılmıştır. Şehrin sembollerinden biri olan Saat Kulesi, dört kattan oluşmaktadır. Her bir katında farklı mimari özellikler bulunan Saat Kulesi, Kocaeli Seyahatinizde rotanıza ekleyebileceğiniz görülmesi gereken tarihi bir yapıdır.

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi: Tarihe geçmiş mimarlarımızda Mimar Sinan’ın eseri olan Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Gebze ilçesinde bulunmaktadır. Külliyeyi yaptıran Çoban Mustafa Paşa, Yavuz Sultan Selim’in damadıdır. Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, cami, türbe, şadırvan, kervansaray, tekke, semahane, misafirhane, medrese, imaret, ahşap ev ve kütüphaneden oluşmaktadır.

Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi: Şehir merkezinde Saat Kulesinin yanında bulunan müze, 4. Murat döneminde inşa edilmiştir. Ancak deprem ve yangın gibi sebeplerle neredeyse tamamen yıkılmıştır. Günümüze ulaşan yapı, Sultan Abdülaziz döneminde 1861-1876 yılları arasında yaptırılan saraydır. Yapının tavan süslemeleri Fransız ressam Sason tarafından yapılmıştır. 1992 yılında restore edilen müze 17 Ağustos depreminde ciddi hasar almıştır. 2005 yılında tekrar restore edilip günümüzdeki görüntüsüne kavuşmuştur.

Selim Sırrı Paşa Konağı: Selim Sırrı Paşa'nın, çizimini bizzat kendisinin yaptığı Selim Sırrı Paşa Konağı 1892 yılında inşa edilmiştir. 19. yüzyıl sivil mimarlık örneği olan Sırrı Paşa Konağı, 2 katlı ve ahşaptan yapılmış olup konağın iç duvarları antik heykel ve mimari parçalar ile süslenmiştir. Konağın müştemilatı, Fransa'dan özel olarak getirilen tuğlalarla örülmüştür. Kocaeli şehrinin en görkemli yapılarından birisi olan konak, mimarisi ve zengin süslemeleriyle dikkat çekmektedir.

Pembe Kayalıklar: İlginç bir jeolojik yapıya sahip olan ve görülmesi gereken yerlerdendir. Prehistorik buluntu varlığının yanı sıra, eski dönemlerden beri taş ocağı olarak kullanılmaktadır. Suyun içinde yumuşak olan kayalar çıkarıldıktan sonra sertleşmektedir. Bu özellikleri sebebiyle Osmanlı Döneminde dikdörtgenler şeklinde kesilen bu kayalar deniz yoluyla İstanbul’a taşınmış ve kentin mimarisinde kullanılmıştır.

Kocaeli Müzesi: 1873-1910 yılları arasında inşa edilen Tarihi Gar Binaları Tamir Atölyesi, Su Deposu, Lojman Binası ve İki adet Tekel Deposu birleştirilerek oluşturulan teşhir salonundan ibarettir. Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemlerine ait tarihi eserler sergilenmektedir.

Cirbin Ali Mağarası: Yapılan çalışmalarda henüz 100 metrelik bölümüne girilebilen mağaranın bölge halkı tarafından söylenene göre 2 km. civarında bir uzunluğu vardır. Sarkıt, dikit ve damla taş oluşumlarının bulunduğu mağarada damla taş oluşumlarının devam ettiği gözlemlenmiştir.

Eskihisar Çeşmesi: Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1772 yılında yaptırılan bu tarihi çeşme adını Eskihisar köyünden almıştır. Üzeri piramit şeklinde bir çatı ile örtülü olan çeşme, kare planlıdır. Yüksekliği 2 metreye yakındır. Tarihi değeri büyük olan bu çeşme 1850 yılında yapılan yenileme çalışmaları sonucu günümüzdeki görüntüsüne kavuşmuştur.

Kocaeli gezinizde nerelerde yemek yiyebileceğiniz konusunda sizlere bazı önerilerde bulunduk. Geziniz öncesinde tavsiye niteliğindeki yazımızı okuyabilir, bu sayede şehirdeki işletmeler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Kasap'ın Mutfağı: İzmit’te yemek yenebilecek başlıca işletmelerden biri. Servis kalitesi ve ilgi alaka harika. Et konusunda buranın çalışanları gerçek birer profesyonel. Kendinizi özel hissedeceğiniz bu mekan Kocaeli gezinizde yemek için iyi bir adres.

Kebapçı Mehmet Usta: Mekana girince kendinizi güneydoğuda bir kebapçıda gibi hissediyorsunuz. Lezzet konusuna gelince oradaki bir kebapçıdan fazlası var eksiği yok. Ayrıca mezeleri ve salataları kesinlikle denenmeye değer. Çeşmeli avlusu, masalardaki süslemeler ve atmosferi ile gerçek bir kebapçıya geldiğinizi hissediyorsunuz.

Sofra Ocakbaşı: Burası çok çeşitli mezeleri ve kebaplarıyla öne çıkan bir işletme. İzmit’te kebap yenebilecek birkaç adresten biri. Satır kıymasıyla yapılan lezzetli kebapları sizin de denemenizi öneriyoruz.

Çınar Lokantası: İzmit çarşı içinde kalite, temizlik ve lezzette, üstelik zengin çeşitlilikte ve lezzetli yemekler sunuyorlar. İzmit’e gelip sulu yemek yemeyi isterseniz gitmeniz gereken ilk adreslerden biri Çınar Lokantası.

Karaaslan Alabalık Tesisleri: Şehrin gürültüsünden uzaklaşabileceğiniz, doğa ile baş başa güzel bir alabalık tesisi. Ayrıca çocuklar için oyun alanı da bulunuyor. Fiyatları da gayet makul olan işletme Kocaeli seyahatinizde sakin ve doğayla iç içe güzel bir yemek isterseniz, bu adresi gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Ekiz Börek: Kaliteli nezih bir ortam, güler yüzlü personel ve harika lezzette börekler. Kocaeli seyahatinizde bu deneyimi mutlaka yaşamalısınız. Özellikle sabah kahvaltıları için tercih edilebilecek mekanda çorba çeşitleri de bulunmaktadır.