Kahramanmaraş

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş ve civarındaki yerleşim yerleri, Paleolitik çağlara kadar dayanmaktadır. Bölgede yaşayan ilk medeniyetin Hititler olduğu düşünülmektedir. Daha sonra Asur, Med, Pers, Makedonya, Roma Selçuklu, Danişment, Bizans ve Osmanlı gibi birçok medeniye

Abdülhamit Han Camii: Şehre hakim bir tepede inşa edilen yapı, Osmanlı’nın 34. Padişahı 2. Abdülhamit’in anısını yaşatmak için yapılmıştır. Kahramanmaraş halkının fedakarlıkları sonucu yapılan anıtsal yapı için mimarlar kendi şaheserlerini, nakkaşlar en özverili kalemlerini, çini ustaları en güzel detaylarını, taş ustaları ve daha birçok sanatkâr en mükemmel sanatlarını burada konuşturmuşlardır.

Ulu Camii: Özgün bir Dulkadirli eseri olan yapının inşa tarihi 1442-1454, banisi Dulkadirli Süleyman Beydir. Doğu-batı doğrultuda dikdörtgen bir form gösteren yapıda harim kısmı, mihraba dik atılan sivri kemerler ile yedi sahna bölünmüştür. Yapının mukarnaslı, kolyeli Köşk Minaresi ve harime girişi sağlayan mukarnas kavsaralı Taç Kapısı ayrıca önemlidir. 

Kahramanmaraş Müzesi: Türkiye’deki ilk müzeciliğin izlerine Selçuklular Döneminde Kahramanmaraş’ta rastlanmış olup Dulkadiroğlu Beyliği Döneminde ise dünyada eşsiz öneme sahip olan Geç Hitit Stelleri Kahramanmaraş Kalesinde sergilenmiştir. Kahramanmaraş’ta ilk Müze 1947 yılında Taş Medresede kurulmuş olup 1961 yılında Kahramanmaraş Kalesine, 1975 yılında ise bugünkü mevcut Müze binasına taşınmış olup Mayıs 2012 yılında eserlerin farklı sergilenmesi ile Çağdaş Müzecilik Anlayışına uygun şekilde tasarlanarak aynı yerinde hizmet vermektedir. Müzede  Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Grek, Roma ve Bizans Dönemlerine ait eserler farklı salonlarda sergilenmektedir.

Döngel Mağaraları: Yeşilgöz Obruğundan çıkan su 6 km boyunca Tekir’in geniş düzlüğünde akar. Düzlüğün sonunda Döngel Mağaraları içerisine akan çay, dev galerilerdeki şelalelerden akarak yaklaşık 100 metre aşağıya düşer. Mağara içerisinde çağlayan ve şelaleler oluşturarak akan çayı ilkbahar ve kış aylarında su yoğunluğundan dolayı gözlemlemek gerekmektedir. İsterseniz yaz aylarında yukarıdaki mağaranın içine inebilir, derinlerdeki küçük gölcüklerde buz gibi suyun içerisinde sıra dışı bir yüzme deneyimi yaşayabilirsiniz.

Taş Köprü: Köprünün 15. yüzyılda Dulkadir Beyliği döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Ceyhan Köprüsü de denen köprü günümüze kadar çeşitli onarımlar görmekle beraber ilk yapıldığındaki görünümünü korumaktadır. 158 metre uzunluğunda olup sivri kemerli altı adet açıklığa sahiptir. Köprünün ayaklarında suyun geliş yönünde ikisi sağlam olmak üzere üç adet sel yaran bulunmaktadır.

Sütçü İmam Türbesi: Kurtuluş Savaşı’nda Fransızların Kahramanmaraş’ı işgal etmeleri sırasında, düşmana ilk kurşunu sıkarak direniş hareketi başlatan ve bu esnada şehit edilen Sütçü İmam adına yapılan türbedir. Sütçü İmam türbesi Uzunoluk semtindeki Çınarlı Camii bahçesinde yer almaktadır. Türbe kireç taşından yapılmıştır. Üstü kubbeli ve kenarları açıktır.

Malik Ejder Türbesi: 1201 yılında yapılan türbe şehir merkezine 6 km uzaklıktadır. Bölgede bir tepe üzerinde bulunan türbe, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan planda küçük mescidi, türbe kısmı ve çevre düzeni ile atıl durumdan kurtarılmış, ziyarete açılmıştır. Türbede yattığı rivayet edilen Mali Ejder aslen Yemenli bir askerdir. Bizans ile yapılan Yermük Savaşında gözünden yaralandıktan sonra bu isimle anılır olmuştur. Önemli İslam komutanlarındandır. Kuzey Suriye’de uzun süre gaza ve cihat hareketlerinde bulunmuştur. 

Tarihi Divanlı Hamamı: 1900 yılında Tahsin adında bir zat tarafından yaptırılmıştır. Yapıldığı tarihteki görünümünü koruyan Divanlı Hamamı sıcaklık, rüzgârlık, peştamallık, soyunma ve ılıklık olmak üzere beş kısımdan oluşmaktadır. Dört yandaki kemerler oldukça geniş olarak yapılmıştır. Ortada büyükçe bir kubbe yer almaktadır. Sıcaklık ise dört eyvanlı ve köşe hücreli olarak yapılmıştır.

Kahramanmaraş görülmesi gereken tarihi alanları kadar yemek kültürü olarak da oldukça önemli bir ilimizdir. Yazımızda Kahramanmaraş seyahatinizde nerelerde yemek yiyebileceğiniz ile ilgili bazı tavsiyelerde bulunuyoruz. Seyahate çıkmadan önce yazıyı okumanız şehirdeki işletmeler ile ilgili fikir edinmenize yardımcı olacaktır.

Efendioğlu: Şehir merkezinde kebap yiyebileceğiniz en iyi işletmelerden biri. Ayrıca diğer et çeşitlerini de oldukça özenli ve lezzetli bir şekilde servis ediyorlar. Fiyatlarıda oldukça makul olan mekan Kahramanmaraş seyahatinizde uğrayabileceğiniz işletmelerden biri.

Saray Kasabı: Sucuk, Köfte ve et çeşitleri ile müşterilerine tam bir lezzet şöleni sunan mekan, Kahramanmaraş’a geldiğinizde uğramadan gitmemeniz gereken mekanlardan biri. Hızlı servisi ve lezzetli et yemekleriyle şehre geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken mekanlardan.

Küçük Ev Et Lokantası: Kahramanmaraş’a geldiğinizde güzel bir akşam yemeği yemeniz için oldukça ideal bir mekan. Yemek öncesi gelen ikramlarda oldukça taze ve lezzetli. Kahramanmaraş’a özgü yerel yemekleri de tatma imkanı bulabileceğiniz bu işletme Kahramanmaraş seyahatinizde uğramanız gereken mekanlardan.

Turaç Ocakbaşı: Kahramanmaraş’a gelen ünlü isimlerin uğramadan gitmedikleri bu mekan, menüsündeki geniş yemek portföyüyle, müşterilerinin keyifli bir yemek yemelerini öncelik edinen bu işletme Kahramanmaraş seyahatinizde uğranması gereken mekanlardan. Ancak fiyat olarak şehir ortalamasının biraz üzerinde olduğunu belirtmek gerekir.

Hacı Milcan Et Lokantası: Güler yüz ve hizmet kalitesi olarak oldukça üst seviyede bir işletme. Mekan salaş görünümlü olsa da içerideki yemekler gerçekten çok lezzetli. Mekana geldiğinizde eli böğründe ve paşa kebabını mutlaka denemelisiniz.