Muğla

Muğla

Ülkemizin en bakir kalmış güzelliklerini barındıran çok şirin bir ilimizdir. Gerek il merkeziyle gerekse turistik birçok ilçesiyle Muğla tatil severlerin en uğrak yerlerindendir.

Muğla Antik Karya Bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ulaşılabilen bilgilere göre Karyalılar bu bölgenin ilk yerli halkıydı ve zamanla farklı uygarlıkların işgaline uğramasıyla bu uygarlıkların bölgede hakimiyet kurma mücadelesine tanıklık ettiler. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu ilimiz gezilip görülmesi gereken başlıca şehirlerimizdendir.

Halikarnas Mozolesi: Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen bu baş yapıt Kral Mausollos’un Mezarı, karısı ve kızı tarafından Halikarnas da büyük bir mezarlık yaptırılmıştır. Mimari açıdan hem Yunan Mimarisi hem de Mısır Mimarisi birleştirilip iki medeniyetin bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Kral Mausollos’un Mezarı halk mozole olarak adlandırılmış ve günümüze kadar bu isimle birlikte gelmiştir. Dünyanın 7 harikası olarak kabul edilen bu mimari, yanlarında açık alanlar olmasından dolayı açık hava müzesi olarak da kullanılmıştır. Yapının üzerinden çok iyi bir mimarlık gerektiren ince çizgiler ve motifler bulunurken günümüzde bu yapıt maketler ile sergilenmektedir. Kral Mausollos’un Mezarı bir çukur içerisinde bulunmakta ve bu çukur içerisinden kalıntılarına ulaşma imkanınız bulunmaktadır. Ayrıca 1856 yılında İngiliz Arkeolog C. Newton tarafından yapılan çalışmalarda mozolenin parçaları İngiltere’de bulunan Britanya Müzesine götürülmüştür.

Bodrum Kalesi: Kale 1400’lü yıllarda Saint Jean Şövalyeleri tarafından kayalık bir yarımada üzerinde, iki liman arasında inşa edilmiştir. Kalenin yapımında, depremde yıkılmış olan dünyanın yedi harikasından biri Mausoleion’un taşlarını kullanmışlardır. Kalede farklı yapılarda kuleler bulunmaktadır. Rodos adası 1522 yılında Osmanlılar tarafından alındıktan sonra, şövalyeler kaleyi 1523’de terk etmişlerdir. 1895’den itibaren hapishane olarak kullanılan Kale, Fransız ve İngilizlerin 1. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirdikleri bombardıman sırasında yıkılmıştır. Günümüzde kalenin içinde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi yer almaktadır. Ülkemizin tek sualtı müzesidir. Müzede, sualtı kazı ve araştırmalarından gelen eserlerin yanı sıra Bodrum ve çevresindeki kazı ve araştırmalardan ele geçen eserler de sergilenmektedir.

Letoon Antik Kenti: Seydikemer’de bulunan Letoon antik kentinin milattan önce yedinci yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir. Letoon Antik Çağ’da Likya’nın dini merkezi konumundadır. Bu kutsal alandaki Leto, Apollon ve Artemis tapınakları tarihi açıdan çok önemlidir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik kent, Muğla seyahatinizde görmeniz gereken yerler arasındadır.

Marmaris Kalesi: Kale Marmaris’in en popüler, görülmeye değer yerleri arasındadır. Kalenin ilk olarak İyonlar döneminde milattan önce 1044 yapıldığına ve sonrasında da Büyük İskender döneminde yenilendiğine inanılıyor. Marmaris Kalesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1522 Rodos seferi öncesinde tekrar yenilenmiş ve genişletilmiştir. 1. Dünya Savaşında ise Fransız donanması tarafından topa tutulmuş ve büyük zarar görmüş. Kale 1970'lere kadar barınma alanı olarak kullanılmış. Kalede toplam 18 adet oda, bir çeşme ve ark bulunmakta. Son olarak kale 1980-1990 yılları arasında restore edilerek 1991 yılında müze haline getirilmiş.

Amintas Kaya Mezarları: Şehir merkezinde bulunan mezarlar Likya döneminden milattan önce 4. yüzyıldan kalma, kayalara oyulmuş kaya mezarıdır. Yüz civarında basamak sayesinde Amintas’a çıkılır. Statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlar. Bunlar, şehrin simgesi haline gelen doğal kayaya oyulmuş mezarlardır. Bu mezarlar aşağıdaki düzlükten de kolaylıkla görülür ve yaklaştıkça, büyüklüğü karşısında duyulan hayranlık artar. Bölgede görülmeye değer pek çok lahit mezar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Likya dönemine ait olanıdır. İki katlı ön yüzünde dörtgen, ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapağı bulunmaktadır. Kapağın her iki yanı savaşları resmeden fresklerle bezenmiş olup, bunların kişinin yaşamı ile ilgili olduğu sanılmaktadır.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi: Türkiye’de ilk ve tek sualtı arkeoloji müzesi olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Tarihi Bodrum Kalesi'nde hizmet vermektedir. Barındırdığı önemli koleksiyonla Türkiye ve Dünya çapında ilgi odağı olmaya devam ediyor. Bodrum Kalesi'nin tamamı Bodrum Sualtı Müzesi'nin sergileme alanı olarak hizmet veriyor. Kaledeki sergi alanının yanı sıra, Serçe Limanı Batığı, Uluburun Batığı gibi bazı özel sergilemeler için özel alanlar da tahsis edilmiştir.

Kaunos Kral Mezarları: Kaunos’un ünlü kral mezarları Dalyan kasabasının karşısında bulunmaktadır. Dalyan ve yakın çevresinde kayalara oyulmuş onlarca kral mezarı bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekici olanları ise krallar ve soylulara ait anıtsal kaya mezarları. Yüksek kayalara oyulan kaya mezarları bugün Dalyan’ın simgesi haline gelmiştir. Kaunos’taki antik yerleşim merkezinin tamamını bir arada görebilmeniz için dağın üzerinde bulunan kaleye çıkmanız gerekir. Kaleden tiyatro, kilise, hamam, tapınak, havuz, Kaya mezarları, kentin çevresini çevreleyen surlar, eski liman, Dalyan, İz tuzu rahatça görünmektedir.

Ölüdeniz: Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı olan Ölüdeniz kumsalları 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir. Belde turizm açısından oldukça gelişmiştir. Anadolu’nun güney batısında yer alan Teke yarım adasında bulunmaktadır. Türkiye’de bulunan deniz kulağı oluşumlarından bir tanesidir.

Muğla seyahatinizde nerelerde güzel yemekler bulabileceğiniz hususunda sizlere bu yazımızda bazı tavsiyelerde bulunmak istiyoruz. Seyahate çıkmadan önce yazımızı okumanız bu konuda fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.

Pandora Restaurant: Hem kahvaltı çok çeşitli ve lezzetli, hem de yemekler harika. Müthiş manzarasını ise ayrı bir yere koymak gerekiyor. Muğla seyahatinizde belirleyeceğiniz durak noktaları içerisinde bulunması gereken bir mekan.

Loryma Restaurant: Deniz ürünleri restoranı olan işletmeye, karadan bir yol bulunmuyor. Ancak tekneyle gidebileceğiniz adeta saklı bir cennet. Gidenlerin tekrar gitmek için fırsat kolladığı bu işletmede her şey çok taze ve lezzetli. Sizde Muğla gezinizde böyle bir deneyim yaşamak isterseniz, bu mekanı es geçmeyin.

Cetibeli Çağlayan Restaurant: :Burada kahvaltıya ek olarak öne çıkan iki yemek var. Yoğurtlama ve Sac Kavurma yemeklerin lezzeti ve personel ilgisi harika. Huzurlu bir ortamda lezzetli yemekler yiyebilmek için en doğru adreslerden biri.

Osman Aydın'ın Yeri: Çocuklar için oyun alanı da bulunan işletme, özellikle kuru fasulye ve güveçte yoğurdu mutlaka denemelisiniz. Muğla’ya gelmişseniz buraya has yöresel yemeklerinde bulunduğu Osman Aydın'ın Yerine uğramadan dönmeyin.

Kardelen Pide Döner Kebap Salonu: Marmaris, İçmelerde bulunan işletme yaptıkları işte çok titiz. İsminden de anlaşılabileceği gibi burada kendi kültürümüze özgü yemekler bulunuyor. Sizde bu tür yemeklerden hoşlanıyorsanız ailenizle birlikte gidebileceğiniz, güzel bir mekan.