Sakarya

Sakarya

Sakarya, özellikle doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla dikkat çeken bir ilimiz.

Tarihi süreç incelendiğinde, Sakarya bölgesinde ilk yerleşimcilerin: Bitinyalılar ve ardından Bizanslılar olduğu görülmektedir. 1. Dünya Savaşında, Yunanlılar tarafından, şehir 3 kere işgal edilir. Ancak, 1921 yılında, işgalden kurtarılır. Bölgede iklim olarak, Marmara bölgesi iklimi ve Karadeniz bölgesi iklimleri birlikte görülüyor. Açıkçası nemli ve her zaman yağmur yağma ihtimali olan bir bölge.

Doğançay Şelalesi: Deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte bulunan şelaleye giden yol, yürüyüş parkuru olarak da kullanılmaktadır. Sakarya’da görülebilecek yerler listesinde ilk sıralardadır. Bozulmamış doğasıyla ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır. Temiz havası ve eşsiz doğasıyla, doğaseverlerin mutlaka gitmesi gereken yerlerdendir.

Orman Park: Şehir merkezinde bulunan park, ailece gidebileceğiniz en sakin ve yeşilin birçok farklı tonunu bulabileceğiniz bir alan. Çocuk oyun alanları da bulunan park,  dişbudak ağaçları ile kaplıdır. Park 11 Mart 2006 tarihinde hizmete açılmıştır.

Justinianus Köprüsü: Erken Bizans Dönemi’nin Anadolu’daki en görkemli yapılarındandır. Bizans İmparatoru Justinianus tarafından milattan sonra 558-560 yılları arasında yaptırılan bu taş köprü, 365 metre uzunluğundadır. Döneminin mimarisinin en başarılı örneklerindendir. 1995 yılında onarılan köprü taşıt trafiğine kapatılmış ve köprünün her iki ucuna üçer basamak yapılmıştır. Bölgedeki ismi Beş Köprü olarak bilinmektedir.

Orhan Camii: Osmanlıların Anadolu’yu fetih ettikleri dönemde, Orhangazi’nin silah arkadaşı olan Konuralp, Akyazı’yı ve Sakarya’nın iki tarafındaki küçük kaleleri ele geçirdikten sonra bölgeye bir miktar Türkmen yerleştirerek şimdiki şehrin bulunduğu yerde bir köy kurulur. Bugün Orhan Camii diye anılan camiinin yerinde de Orhan Bey namına bir camii yapılır. Camii zaman içindeki yapılan onarımlar sonrası neredeyse yapıldığı dönemdeki görünümden hiçbir iz taşımamaktadır.

Sakarya Müzesi: Sakarya il merkezinde bulunan müze, 07.03.1989 tarihinde şimdiki yerine taşınmıştır. Müze Müdürlüğü büro faaliyetlerinin yanı sıra ilimiz sınırları içerisinde bulunan arkeolojik ve etnografik eserleri toplayarak, yapılan teşhir düzenlemesi sonrasında, 21.06.1993 tarihinde ziyarete açılmıştır. 7 Ağustos 1999 tarihindeki depremde vitrinlerde ve eserlerde meydana gelen hasar nedeniyle ziyarete kapatılmıştır. Deprem sonrasında yapılan çalışmalar sonucu, 28.06.2003 tarihinde yeniden ziyarete açılmıştır. Müzenin bahçesinde, Sakarya İli sınırları içinde bulunan Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari parçalar, mezar taşları, sunaklar, yazıtlı taşlar, ostotek, pişmiş toprak erzak küpü ve sütün kaideleri sergilenmektedir. Müzenin sergi salonunda tarih öncesi çağlar ile Roma ve Bizans Dönemine ait bir grup arkeolojik eser ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait etnografik eserler sergilenmektedir.

Harmantepe Kalesi: Kale küçük doğal bir tepe üzerine kuruludur. Bizans’ın doğu sınırını korumak amacıyla 13. yüzyılda yapılmış, Sakarya Nehrinin batı yakası boyunca birbirini gören ileri karakol ve gözetleme kuleleri niteliği taşıyan savunma yapılarından biridir. Aşağı Sakarya havzasında bulunan kaleler arasında günümüze en sağlam şekliyle ulaşabilmiş kalelerden biridir.

Rahime Sultan Camii: 1892 yılında Abdülmecit’in dördüncü karısı Peruste Rahime Sultan tarafından yaptırılan cami, Yığma taş ve tuğla mimari usulü yapılmıştır. Binanın ön cephesinde kemerli pencereleri bulunmaktadır. 17 Ağustos depreminde zarar görmüş minaresi yıkılmış ve daha sonra yeniden yapılmıştır. Rahime Sultan Camii kubbelidir ve içi oymalarla süslü olup, günümüzde özgün yapısını koruyan sayılı camilerdendir.

Sakarya seyahatinizde yemek yiyebileceğiniz yerleri sizler için derledik.

Meşhur Köfteci Mustafa: 1912 yılında kurulan Adapazarı’nın en eski ıslama köfteci salonudur.  Tarih kokan eski binasında lezzet tatmak isteyenler için kaçırılmayacak bir mekan. Lezzetli köfteleri ve soslu ekmeğiyle damağınızda uzun süre yer edecek bir lezzet.

Hakiki Rumeli Köftecisi: üç katlı bir binada hizmet veren işletme, oldukça temiz ve çalışanları ilgili. Köftelerin sunumu ve lezzeti gerçekten çok güzel. Ailenizle birlikte güzel bir akşam yemeği yiyebileceğiniz oldukça hoş bir mekan.

Eker Lokantası: Sapanca ilçe merkezinde bulunan lokanta, geniş menüsü içerisindeki sulu yemekleri ve ızgara çeşitleriyle, oldukça başarılı bir mekan. Sapanca’ya yolunuz düşerse uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Şölen Bahçe: Güzel, temiz, kendinizi özel hissettiren bir işletme. Yiyecek ve içeceklerin kalitesi ve lezzetleri de oldukça iyi. Bir aile işletmesi olmasına rağmen servis kalitesi ve ilgi alaka harika.

Kebapçıbey: Sakarya’da kebap yiyebileceğiniz bir mekan arıyorsanız, en doğru adreslerden biri Kabapçıbey. İşletmenin temizliği ve servis kalitesi oldukça iyi. Lezzetli kebap çeşitleriyle müşterilerine hizmet veren işletme Sakarya seyahatinizde yemek için doğru noktalardan birisi.