Sivas

Sivas

Yüz ölçüm olarak Türkiyenin ikinci büyük şehri olan Sivas, Tarihi İpek yolunun ve Kral yolunun geçiş güzergahında olmasından ötürü tarihi bir öneme sahiptir. Ayrıca Sivas doğal güzellikleri ve kaplıcalarıyla ziyaretçilerine farklı tatil olanakları sunmakt

Sivas Anadolu’nun en önemli şehirlerinden biri olması sebebiyle, şehir merkezinde birçok tarihi eseri barındırmaktadır. Şehirde özellikle Selçuklu dönemine ait çok sayıda eser bulunmaktadır.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası: 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Yöre, Mengücekoğullarının yönetimi altında olduğu dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından camii ile birlikte 1228-1229 yıllarında yaptırılmıştır. İslam mimarisinin bu başyapıtı iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır. Yapılar, mimari özelliklerinin yanı sıra, sergilediği zengin Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleriyle de çok önemli bir konumdadır.

Çifte Minareli Medrese: Medresenin, İlhanlı veziri Sahip Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından 1271-1272 yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Yapının günümüze ulaşan tek özgün yanı, Anadolu'nun en yüksek taç kapısına sahip görkemli ön cephesidir. Taç kapı üzerinde yükselen iki minare ise adeta Sivas'ın sembolü olmuştur. Anadolu'da yapılmış en abidevi medreselerden biri olup, Darül-hadis adıyla da bilinir. İki katlı, dört eyvanlı bir yapıdır. Taç Kapının üzerindeki tuğla minareler çini bezemelidir. Bitkisel ve geometrik motiflerle süslü taş kapı ile yanlarındaki mukarnaslı nişler yapıya hareketli bir görüntü kazandırmıştır. Köşelerde yivli yarım kuleler vardır. Halen sağlam durumda olup ziyarete açıktır. 

Gök Medrese: Gök Medrese, Türk mimarisinin ve süsleme sanatının birlikte görülebildiği en önemli yapılardandır. Yapının çeşitli bölümlerindeki yazıtlardan 4. Kılıçaraslan'ın oğlu 3. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, 1271 yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Gök Medrese'nin, mermer taş kapısı, ışık-gölge oyununu yaşatacak denli zengin bir görünüme sahiptir. Yapı, açık avlulu, dört eyvanlı, iki katlı plan özelliğine sahiptir. Yapıldığı tarihten itibaren dini ilimlerin tahsil edildiği medrese olarak hizmet verdiği bilinen bina 1926 yılında müzeye dönüştürülmüştür.

Şifaiye Medresesi: Bu yapı, Selçuklu Devrinde hastaların tedavi edildiği ve aynı zamanda tıp tahsilinin de yapıldığı en önemli medreselerden biridir. Günümüze ulaşabilen bölümü, Anadolu'nun en büyük şifahanesidir. 1217-1218 yıllarında 1. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılmıştır. Görkemli taç kapıdan, dört eyvanlı, revaklı avluya girilir. Taç kapıda güneş ve ay sembolleri, ana eyvanda ise kadın ve erkek başı biçiminde rölyefler yer alır. 1220'de 1. İzzetttin Keykâvus'un buraya gömülmesiyle birlikte güney eyvanı türbeye dönüştürülmüştür.

Sızır Şelalesi: Şelale, sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Gemerek ilçesi, Sızır kasabasına 1 km mesafede, Çat Ormanları içerisinde, Göksu Çayı üzerindedir. Yörenin sıkça gelinen dinlenme yerlerindendir. Sızır Şelalesi ve çevresi doğa yürüyüşü için uygundur. 

Sivas Ulu Camii: Anadolu’nun en eski camilerinden biridir. Anadolu’daki mimarlık tarihinde, cami iç mekân fikrinin gelişmesinde önemli bir yapıdır. Avlusuna üç yönden girişi ve düz damlı, dikdörtgen planlı, kufe tipli cami sınıfına giren ender örneklerdendir. Kubbe fikrinin henüz gelişmediği bir dönemde yapılmıştır. Bazı tarihçilere göre Danişmendi dönemi eseri olarak kabul edilmektedir.  Sivas Ulu Camii’ni de Danişmedli döneminin önemli eserlerinden saymak mümkündür. Asıl ibadet alanına, kuzey duvarının tam ortasında asıl ve köşelere yakın yerlerden birer olmak üzere üç ayrı kapı ile girilmektedir. Yapının asıl giriş kapısı ile diğer kapıları süslemesizdir. 1955 yılı onarımında ortaya çıkarılan özgün mihrabın üzerinde, birbirini kesen sekizgenlerden geometrik örgü motifli iç içe iki sekizgenin kenarlarından çıkan kollarla kesilmesi ile kareler oluşturan süsleme elamanları bulunuyormuş. Onarımda mihrabın süslemeleri taş malzemeyle sade bir şekilde düzenlenmiştir. 

Kurşunlu Hamamı: Beden duvarlarında bulunan demir bağlantılara kurşun dökülerek inşa edildiği için Kurşunlu Hamam adı verilen yapı, 1576 yılında Behram Paşa tarafından kesme taştan çifte hamam olarak yaptırılmıştır. Osmanlı Devri klasik hamamlarının özeliklerini taşıyan hamamda kadınlar ve erkekler için ayrı bölümler vardır. Halen hamam olarak hizmet vermektedir.

Sarissa Antik Kenti: Sarissa, sanıldığından daha büyük antik bir kenttir. Yöre halkının buraya Kuşaklı demesinin nedeni de buradaki surlardır. Çivi yazılı Hitit tabletleri, hem bir kralın varlığını, hem de bayram kutlamalarını göstermektedir. Kazılarda açığa çıkarılan, tapınak binası milattan önce 1525'e tarihlendirilmektedir. Bina, Hitit kentlerinde bulunanların en büyüğü olarak tanımlanmaktadır. Mitolojide Fırtına Tanrısı'nın hayvanları arasındaki boğadan burada bir çift bulunması da buradaki tanrının önemli olduğu düşüncesini desteklemektedir. Yakın zamanda bulunan tabletler arasında 18 fal, 3 bayram metni, 12 dinsel kült dokümanı çıkmıştır. Hitit kralının altında kent krallarının ya da yerel kralların bulunduğu bilinmektedir. Burada bulunan kralın adının Mazitima ya da Mimazati olduğu mühürlerden anlaşılmaktadır.

Sivas’ta gezilecek yerlerin çokluğu kadar yemek yenecek restoran sayısı da oldukça fazladır. Bu yazımızda bunlardan bazılarını sizlere tanıtmak istiyoruz.

Lezzetçi Sivas Mutfağı: Burası temizliğe önem verenler için bulunmaz bir işletme. Ortam gerçekten çok temiz. Çalışanlar ilgili ve yemeklerin tadı harika. Sivas’ta yemek için bir rota hazırlamak istiyorsanız, burayı kesinlikle rotanıza eklemelisiniz. Çünkü buraya gelip memnun kalmadan ayrılmanız çok zor.

Köfteci Ahmet Usta: Köftesi dillere destan olan bu işletme, Sivas şehir merkezinde, her zaman aynı lezzetteki köftesiyle sizleri bekliyor. Sivas’ta kesinlikle gidilmesi gereken bir yer. Üç çeşit salatayla sunulan köftesini yemek için Sivas’a tekrar gitmeyi planlayan bazı insanları tanıma imkanımız oldu.

Bahcekapi Mangal Evi: Kahvaltı, Sivas köftesi ve kebap çeşitlerini yemek için gidebileceğiniz işletme, oldukça temiz ve yemekleri lezzetli. Sivas’a geldiğinizde uğrayabileceğiniz restoranlar arasına gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.

Çimen Kebap: Sivas’ın yerel çorbasını, köftesini ve kebabını yiyebileceğiniz bu mekan oldukça kaliteli bir yer. Buna rağmen fiyatları da uygun. Salata çeşitleri ve mezeleri de oldukça taze ve lezzetli. Sivas gezinizde uğrayabileceğiniz bir işletme.

Özen Kebap Salonu: İlk önce masanıza salata ve ezme ikramı geliyor. Sonra Sivas’ın yerel çorbası geliyor. Daha sonra siparişinizi verip Lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Burada köfte ve kebabı oldukça güzel yapıyorlar. Mekanın temizliği ve çalışanların ilgisi de oldukça güzel rahatlıkla Sivas seyahatiniz için tavsiye listemize giren bir restoran.