Trabzon

Trabzon

Eşsiz doğasıyla nefes kesen güzide ilimizde, oksijen deposu yaylaları, tarihi yapıları ile Sümela manastırı ilk akla gelenlerdir. Evliya Çelebi Trabzondan bahsederken Küçük İstanbul diye bahseder. Tarihi kökleri de oldukça derinlerde olan ilimiz, Roma ve

Sümela Manastırı: Trabzon’un Maçka İlçesinin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı, halk arasında Meryem Ana adı ile anılır. Vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan yapı, eşsiz bir tarihi eser olup mutlaka görülmesi gereken bir yapıdır.

Ayasofya Müzesi: Ayasofya, yüzyıllar boyunca şehri ziyarete gelen ziyaretçi ve araştırmacıların ilgisini çekmiştir. 1868 yılında harap durumda olan caminin Bursalı Rıza Efendi’nin teşvikleriyle yeni baştan onarıldığı bilinmektedir. Bina 1. Dünya Savaşı yıllarında sırası ile depo, hastane daha sonraları yine cami olarak kullanılmıştır. 1958-1962 yılları arasında restore edilerek 1964 yılından sonra müze olarak ziyarete açılmıştır. Bizans kiliselerinin güzel bir örneği olan yapı, kare-haç planlıdır ve yüksek bir merkezi kubbeye sahiptir.

Çal Mağarası: Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen mağaranın içinden küçük bir dere akmakta olup, mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunmaktadır. Çal köyünden Çayırbağı Beldesi’ne giden toprak yolun 1. kilometresinde Kulaklık deresi üzerinde bulunmaktadır. Çal Mağarası bir yer altı  su kanalıdır. Mağaranın girişi, geniş olmakla birlikte içerisindeki genişlik sürekli değişmektedir.

Trabzon Müzesi: Ülkemizin sayılı sivil mimarlık örnekleri arasında yer alan konağın bodrum kat hariç tüm kat duvarları tamamen kalem işi süslüdür. 1988-2001 yılları arasında Kültür Bakanlığı'nca onarımı tamamlanan Konak 22 Nisan 2001 tarihinde Trabzon Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Konağın bodrum katı; Arkeolojik Eserler Seksiyonu, zemin katı; Konak Teşhiri, birinci katı; Etnoğrafik Eserler seksiyonu ve asma katı İdari Bölüm olarak hizmet vermektedir.

Trabzon Kalesi: Trabzon Kalesi’nin günümüze kadar korunarak gelmiş olan surları şehrin eski yapılarını oluşturur. Bugünkü surların en eski bölümü milattan önce 4. yüzyıl Roma Dönemi’ne tarihlenmektedir. Bu yüzyılda şehri gören Ksenephon surların varlığından söz etmektedir. Trabzon surları Yukarı Hisar, İç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç bölüme ayrılmaktadır. Tabakhane ve Zağnos vadileri arasındaki yüksek kaya kitlesi üzerine kurulmuştur. Bu bölüm kalenin en eski bölümünü meydana getirmekte ve kaba olarak bir yamuğa benzemektedir.

Vazelon Manastırı: Maçka ilçesinde bulunan manastır, tarihte bulunan en eski manastırdır. Milattan sonra 270 yılında inşa edilmiştir. . İncil'deki Vaftizci Yahya Peygamber'e adanmıştır. Harika bir tarihi yapı olan manastırı kesinlikle görmeniz gereklidir.

Kızlar Manastırı: Bu manastır, Trabzon-Hamsiköyü yolu üzerinde kiremitli köyü vadisi üzerinde yer almaktadır. Yerin isminin manası şimdiye kadar anlaşılamamıştır. Buraya ilk kez kimlerin geldiğini belirten bir kitabe yoktur. Sümela veya Vazelon manastırlarının bir minyatürü olan bu yapıda, kutsal bir mağara ile tamamlanır. Günümüze kadar gelen taş bölümler, bu manastırın Orta çağda yapılmış olduğu izlenimi yaratmaktadır.

Sizler için Trabzon şehrine geldiğinizde hangi restoranlarda yemek yiyebileceğinizi anlatan tavsiye niteliğindeki bu yazıyı derledik. Geziye çıkmadan önce yazımızı okumanız, şehirdeki restoranlar konusunda fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Tarihi Kalkanoğlu Pilavı: Tarihi bir mekanda hizmet veren işletme, Trabzon’da pilav konusunda en meşhur yer. Kavurma ve pilavı muhteşem bir şekilde birleştirmeyi başaran bu mekanı Trabzon seyahatinizde tercihlerinizin arasına ekleyebilirsiniz.

Bordo Mavi Balık Restaurant: Boztepe’nin iç kesimlerinde yer alan nezih bir mekan. Trabzon'da balık yemek için gidilecek en iyi mekanlardan birisi. Hamsi çok güzel ve mezeleri taze ve lezzetli.

Fevzi Hoca Balık-Köfte: Kahvaltı servisi de bulunan işletme oldukça nezih bir mekan. Deniz manzarası eşliğinde taze ve lezzetli balık çeşitleriyle müşterilerine hizmet veriyor.

Çardak Pide: Trabzon’da oldukça köklü bir işletme olan Çardak Pide, müşterilerine oldukça geniş bir menüyle hizmet sunuyor. Oldukça nezih ve temiz bir mekan Trabzon seyahatinizde yemek için uğrayabileceğiniz bir mekan.

Köfteci Ali: Hakiki Akçaabat köftesi yemek isteyenler kesinlikle Köfteci Ali'ye uğramalıdırlar. Burada meşhur Akçaabat köftesinin yanında tüketeceğiniz ayranın ve piyazın lezzeti de şahane. Bu lezzeti merak ediyorsanız Trabzon’a geldiğinizde bu mekanı es geçmeyin.