Tunceli

Tunceli

Tunceli ili kuzeyde ve batıda Munzur Dağı, Doğuda ise Bingöl Dağıyla çevrilidir. Ülkemizin en düşük nüfusuna sahip olan Tuncelide karasal iklim hüküm sürmektedir.

Tunceli'de yaz ayları sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve bol yağışlı geçmektedir. Tunceli, yaban hayatı bakımından oldukça zengindir. Çengel Boynuzlu Keçi ile Bezuvar isimli nadir görülen dağ keçileri bu ilimizde bulunmaktadır. Ayrıca zengin su kaynakları sebebiyle çok zengin bir bitki örtüsüne sahiptir.

Pertek Kalesi: İlçenin güneyinde, Murat Irmağının kıyısındaki bir tepenin üzerinde inşa edilen Pertek Kalesi, bu bölgenin Keban Baraj Gölü suları altında kalması nedeniyle bugün bir ada üzerinde yer almaktadır. Osmanlılar zamanında onarım gören kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İç içe iki surdan oluşan kalede, surlar arasında yapı kalıntıları bulunmaktadır. Kalenin güney cephesindeki yontma taşların arasına kondurulmuş kırmızı sert tuğlalar ve serpiştirilmiş mavi çiniler vardır.

Dersim Müzesi: Türkiye'de müze bulunmayan ender illerden olan Tunceli'de restorasyonuna başlanan tarihi kışlanın Dersim Kent Müzesi olarak hizmete sunulması için yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Şehri cazibe merkezi haline getirecek 5 bin 800 metrekare kapalı alana sahip müzede, kronolojik sıraya göre etnografisinden yakın tarihine, arkeolojik bilgi ve bulgulara kadar bir çok eser sergilenecek.

Çelebi Ağa Camii: Pertek ilçesinin güneyinde, Murat Irmağının kıyısında giriş kapısı üzerinde bulunan kitabeye göre 1569 yılında Ramazan ayında yaptırılmıştır. . Kesme ve moloz taştan yapılan cami, üç kubbeli son cemaat yeri ve tek kubbeli ana mekândan oluşmaktadır. Ana mekânın batısında yer alan beşik tonozlu mekânın duvarında eyvanlı çeşme ve minare vardır. Çeşme, minare ve son cemaat yeri duvarları, iki renkli kesme taştan yapılmıştır. Çelebi Ağa Camii, bu bölgenin Keban Baraj Gölü suları altında kalmasıyla, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Restorasyon Bölümü tarafından taşları numaralandırılmak suretiyle Pertek ilçe merkezine taşınmış ve burada yeniden monte edilerek kullanıma açılmıştır.

Örenönü Tabiat Parkı: Tabiat Parkı’nın bulunduğu alan taşıdığı tabii kaynak değerleri ve potansiyeli sebebiyle Orman ve Su İşleri Bakanlık Makamının 11.07.2011 tarih ve 903 sayılı Olur'ları ile Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. 

Munzur Vadisi Milli Parkı: 1971 yılında milli park ilan edilmiştir. Munzur Dağlarında, Ovacık ilçesi yakınlarından büyük gözeler halinde doğan Munzur Suyu, Fırat Nehrine karışmaktadır. Munzur Suyunun iki kenarı, Ovacık kesiminde Türkiye'de doğal yayılışı çok küçülmüş olan huş ağaçlarıyla kaplıdır.

Doğudan gelen Mercan Suyunu da alan Munzur Suyu, Tunceli il Merkezine kadar olan kesiminde ünlü alabalıklarını barındırır. Meşe ağaçlarının hakim olduğu milli park, ayı, kurt, tilki, yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi, susamuru, ile urkeklik gibi kuşları barındırmaktadır.

Tunceli ilimizde yemek yenecek restoranlar başlıca şöyledir;

Doğa Turistik Restaurant: Daha çok kahvaltı için tercih edilebilecek bir mekan. Sabahları çorba çeşitleriyle, günün diğer saatlerinde ise yemek çeşitleriyle hizmet vermektedir.

Celal Doğan Restaurant: Munzur nehri kenarında seçkin bir yer. Çalışanları güler yüzlü sunum çok iyi müzik kaliteli restoranda tam bir aile havası hakim. Tunceli’de yemek yenecek mekanlar listesine girmeyi hak ediyor.

Eylül Kebap Salonu: Tunceli’de kebap yemek isterseniz, gitmeniz gereken mekaların arasına Eylül Kebap Salonunu eklemeniz gerekiyor. Kebapları ve mezeleri lezzetli olan işletme Tunceli’de yemek yenecek mekanlar listesine girmeyi hak ediyor.

Kahve Arası: Tunceli’de güzel bir yemek yedikten sonra kahve keyfi yapmak için en iyi adres burası. Munzur nehri manzarasıyla, güzel bir kahve eşliğinde, huzurlu bir ortamda sohbet edebileceğiniz bu işletmeye uğramanızı tavsiye ediyoruz.