Karaman

Karaman

İç Anadolu Bölgesinde bulunan ilimiz 1989 yılında Konyadan ayrılıp il statüsü kazanmıştır.

Türkiye’nin pek çok şehri gibi Karaman'da geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehirde yapılan arkeolojik kazılar neticesinde, ticaret ve kültür merkezi olduğuna dair belgeler bulunuştur. Karamanoğulları Anadolu Selçuklularının zayıflaması ve yıkılması sonucu bağımsızlığını ilan edip Karamanoğulları Devletini burada kurmuşlardır. Topraklarının büyük kısmı tarım arazisi olan ilimizde başlıca geçim kaynağı tarımdır.

Hatuniye Medresesi: Karaman İl Merkezinde yer alan Hatuniye Medresesi, Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar'ın kızı, Karamanoğlu Alaaddin Bey'in karısı Nefise Sultan tarafından, 1382 yılında yaptırılmıştır. Medrese açık avlulu, tek eyvanlıdır. Medresenin avlusu revaklarla çevrili olup doğu ve batı cephelerinde öğrenci hücreleri yer alır. Medresede yapı malzemesi olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapıda süsleme taçkapı, eyvan kemeri, köşe odaların girişlerinde yoğunluk gösterir. Süslemelerde geometrik motifler yanında, bitki motifleri, rumi ve palmetler, yazı, kuşakları ana şemayı oluşturur.

İmaret Camii: Karaman Merkez, İmaret Mahallesindedir. Kesme taştan, merkezi kubbeli, kapalı avlulu, iki katlı bir yapıdır. Kitabesinde Karamanoğlu 2. İbrahim Bey tarafından 1433 yılında bir külliye şeklinde yaptırıldığı yazılıdır.

Karaman Müzesi: İlk olarak 1961 de Turizm Derneğinde açılan müze 1962-1963 yıllarında İlçe Halk Kütüphanesinde, 1963-1967 yıllarında Helvacılar Sokağında kiralık bir binada, 1967-1968 yıllarında İbrahim Beyİmareti’nde, hizmet verdikten sonra 1970 yılında yapımına başlanan bugünkü Müze binasının deposuna taşınmıştır. Müze Binası 1980 yılında bitirilmiştir ve resmi olarak hizmete açılmıştır.

Yunus Emre Camii: Karamanoğulları Dönemine ait cami, Karaman Merkez, Kirişçi Mahallesindedir. Kesme taştan merkezi kubbeli bir yapıdır. Son cemaat yeri dört sütun üzerinde ortada oval, yanlarda yuvarlak beş küçük kubbe ile örtülmüştür. Merkezi kubbenin sağında iki kemer açıklıklı, dikdörtgen planlı zikir yeri, batı duvarı bitişiğinde de Yunus Emre’ye ait türbe bulunmaktadır. Caminin bulunduğu mahallenin adı çok eski kaynakla Sinle Mahallesi, daha sonraki kaynaklarda ise Kirişçi Mahallesi, tekkenin adı da Kirişçi Baba Zaviyesi olarak geçmektedir. Burası eskiden türbe, cami, tekke ve mezarlıktan oluşan bir kompleksti. Esasen bu günkü cami tekkenin mescididir. Cami ve türbenin dışındaki yapılar zaman içerisinde yok olmuştur.

Karaman’a geldiğinizde hangi restoranlarda yemek yenebilir sorusunu sizler için cevaplamaya çalıştık.

Kale Restaurant: Karaman’da kahvaltı yapılabilecek başlıca mekanlar arasındadır. Yöresel birçok ürün taze ve lezzetli. Karaman şartlarında genel anlamda geçer not alabilecek bir işletme.

Köşebaşi Yemek Evi: Lokanta havasında, oldukça güzel bir mekan. Çalışanları nazik ve kaliteli, aynı zamanda mekanın temizliği de oldukça iyi durumda. Karaman seyahatinizde şehre özgü yöresel tatları bir arada bulabileceğiniz mekanı Karaman seyahatinizde tercihleriniz arasına ekleyebilirsiniz.

Birtat Lokantası: Mekanda çalışanlar oldukça nazik ve özverili. Pide, kebap ve ev yemeklerini bulabileceğiniz bu işletmeyi gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Güvenoğulları Zırhda Etliekmek ve Tava: Karaman’da ferah ve nezih bir etli pideci. Ayrıca mekanda ilgi ve alaka oldukça üst seviyede. Et tavası da oldukça lezzetli ve kıvamında pişiriliyor.

Keskinler Pide Salonu: Karaman’da etli ekmek deninde akla ilk gelen mekanlardan biri Keskinler Pide Salonu. Karaman’a gelip etli ekmek yemeğini denemek isteyen ziyaretçiler için en uygun mekanlardan biri.

Nur Lokantası Karabiber Yemek Ve Izgara: Mekana bir ocak başı görüntüsü hakim. Özellikle burada yapılan parmak kebabı Şehirde oldukça meşhur. Ayrıca diğer yemek çeşitlerini de bulabileceğiniz bu mekan Karaman geziniz esnasında yemek için bir alternatif olabilir.