Serhat Şehri Ardahan

Serhat Şehri Ardahan

Serhat Şehri Ardahan

27 Mayıs 1992 yılında çıkarılan yasayla Kars ilinden ayrılarak il olma statüsüne kavuşmuştur. Şehir büyük ölçüde dağlık bir araziden oluşmaktadır. Oldukça zengin bir coğrafi yapıya sahip olan şehirde, dağlar, vadiler, ovalar ve göller gibi birçok doğa har

Şeytan Kalesi: Şeytan Kalesi, Anadolu’daki kalelerin, hatta bilinen kalelerin aksine bir tepe veya yüksekçe bir alanın üzerine kurulu değil. Hatta kendinden daha yüksek tepelerin arasına, bir vadinin yamacına, muhtemelen vadiden gelip geçen kervanları denetlemek amacıyla kurulmuş. Yüksek dağların kuşattığı dik ve dar bir vadinin ortasında yükselen küçük bir tepenin üzerine kurulu kalenin, yapıldığı dönemde oldukça yoğun kullanılan yol olduğu tahmin edilen vadiyi kontrol etmek amaçlı kurulduğu sanılıyor.

Kinzi Kalesi: İl sınırları içerisinde bulunan Kinzi Kalesi, Kim tarafında ve ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat mimari yapısına bakıldığında Urartu Döneminde kalındığı tahmin edilmektedir. Yalnızçam Aşıtını ve Ardahan Ovasına hakim bir noktada bulunur. Yaklaşık 2200 metre yükseklikte bulunan tepe üzerinde kuruludur. Bu kale dış ve barınma olarak iki bölüm şeklinde bulunur. Günümüze kadar birçok kez onarım görülmüştür. Kale, Osmanlı ve Selçuklu zamanında aktif bir şekilde kullanılmıştır.

Arsiyan Yaylası: Yalnızçam Dağları silsilesinin kuzeydoğu ucunda yer alır. En yüksek yerleri Kençiyan Tepesi ve Kanlıtepe’dir. Şavşat’ın Pınarlı, Demirkapı, Ilıca köyleri ile Ardahan’ın Posof ilçesi arasında kalır. Arsiyan Dağı’nda Şavşat’ın Cevizli, Yaşar , Saylıca ve Kayadibi köylerine ait yaylalar bulunur. Dört bir yanı göllerle kaplıdır. Dağcılık sporuna oldukça uygundur. Kuzeyinde ve batısında Gürcistan sınırı, güneyinde Ilıca Köyü, güney doğusunda Pınarlı Köyü, Cin dağı, doğusunda ise Posof köyü bulunur. Şavşat Arsiyan arasında ki yol düzenli çalışmaktadır. Arsiyan yaylası otuyla, suyuyla, balığıyla diğer yaylalardan farklıdır. Ayrıca tuz kayaları kömür madeni ve irili ufaklı çok çermik vardır.

Tamara Odaları ve Suatan Şelalesi: Tarihi ve doğal güzellikleri bir arada barındıran, Aşağı Koyunlu Köyü’nden Kaymakamlık tarafından yapılan patika yolla yaklaşık iki saat yürüyerek ulaşılabilen, Ortaçağ döneminden kalan ve Tamara Odaları olarak bilinen bu mekan, geçmişte din adamlarının inziva alanı olarak kullanılıyormuş. Burada, bir cephesi tamamen doğal kayaya yaslanmış, biri kaya kilisesi olmak üzere, iki farklı mekan ve hemen bu mekanların üzerinde bulunan kayanın oyulması ile oluşturulmuş bir oda yer alıyor. Buradan 15 dakika uzaklıkta 60 m'den dökülen Suatan Şelalesi bulunuyor.

Ardahan Yalnızçam Kayak Merkezi: Ardahan’a yaklaşık 13 km uzaklıkta bulunur. Kışın mevsimin gelmesi ile birlikte her taraf bembeyaz olur. Bunu fırsat bilen şehir halkı kayak merkezine koşar. Burada gönüllerince eğlenip harika zaman geçiriyorlar. Şubat tatilinde bir yere gitme fırsatınız yoksa çocuklarınıza karne hediyesi olarak buraya götürebilirsiniz.

Bülbülan Yaylası: Bu yayla  Ardahan’ın Doğu Karadeniz Bölgesi sınırındadır.  Bülbülan yaylası Ardahan ve Şavşat arsında bulunan doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir yayladır. Buraya yolunuz düştüğünde mutlaka uğramalısınız. Özelikle bahar aylarında çok renkli ve hareketli olmaktadır.

Çıldır Gölü: Bu göl 123 kilometre kare alan kaplayan göl bölgemizin en büyük tatlı su gölü ve aynı zamanda büyüklük olarak Van Gölünden sonra En büyük ikinci göldür. Deniz seviyesinden 1959 metre yüksekliğinde bulunan göl en derin yeri 42 metre olarak hesaplanmıştır.

Taşköprü Kitabeleri: Bu kitabeler Çıldır ilçe merkezine bağlı Taşköprü köyün sınırlarındadır. İlçe merkezine 30 km uzaklıkta bulunan bu kitabe bölgede bulunan en eski kitabe olduğu söylenilir. Kitabe Urartu kralı 2. Sardus’a aittir. Buraya yolunuz düşerse gelip bu kitabeleri görmenizi tavsiye ediyoruz.

Ardahan Kalecik Kalesi: Ardahan ili Göle ilçesine Bağlı Kalecik Köyünde bulunan Bu kalenin milattan önce 8. yüzyılda Urartular tarafından yapıldığı söylenmektedir. Köyden bir dere akmaktadır. Bu derenin oluşturduğu vadi ile  yörede bulunan Kura Vadisinin kesiştiği noktada sarp ve kayalık bir alanda bu kale inşa edilmiştir. Köy ismini kaleden alınmıştır. Yaklaşık 400- 500 metre köyün güneyinde bulunan bu kaleye zamanın vermiş olduğu tahribat gözle görülmektedir. Yıllar içerisinde birçok kez onarımdan geçirilmiştir. 

Ardahan’da sizin için seçtiğimiz bazı restoranları irdeledik. Ardahan seyahatine çıkmadan önce yazımızı okumanız, bu restoranlarla ilgili fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Bingöl Lokantası: Lokantadaki et yemekleri müşterileri tarafından çok beğeniliyor. Diğer yemekleri de oldukça üst seviye diyebiliriz. Mekanın temizliği ve personelin ilgisi bizden geçer not alacak seviyede.

Konya Etliekmek: Bu mekanın temizliği içeri girer girmez dikkatinizi çekiyor. Etraf tertemiz görünüyor. Yemekler ise başta etli ekmek olmak üzere hepsi oldukça lezzetli. Ardahan’da gidilecek mekanlar listenize ekleyebileceğiniz, güzel bir adres.

Çıldır Kuzey Yıldızı: Çıldır Gölünün harika manzarasına karşı kurulmuş olan bu işletme sabahları kahvaltı imkanı da sunuyor. Esas olarak balık çeşitleri ve et yemekleriyle hizmet veriyor. Ailenizle birlikte hoşça zaman geçirip, güzel yemekler yiyebileceğiniz bir mekan.

Şehzade Döner: Ardahan’da temiz bir mekanda, lezzetli et yemekleri yemek isterseniz doğru adreslerden biride Şehzade Döner. Mekanda ilgi alaka ve müşteri memnuniyeti ön planda tutuluyor. Ardahan gezi rotanıza bu adresi gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.

Öz Bingöl Lokantası: Genellikle Ardahan yöre halkının tercih ettiği, daha çok esnaf lokantası görünümlü bir mekan. Ancak oldukça temiz ve yemeklerde gayet lezzeti. Ardahan geziniz esnasında mekanın görünümüne aldırış etmezseniz yemek yenilecek mekanlar arasına ilave edebilirsiniz.