Kilis

Kilis

Akdeniz Bölgesinin en az nüfusa sahip olma özelliğini taşıyan şirin bir kentimizdir.

Yörenin tarihi incelendiğinde, milattan önce 1700 yıllarında, Hitit imparatorluğunun önemli kentlerinden birinin, burada kurulu olduğu anlaşılıyor. İl topraklarının kuzeydoğusunda bulunan yesemek yöresi, Hititlerin heykel atölyelerinin bulunduğu bir yer olarak önem kazanıyor. Takip eden tarihi süreçte ise, yöre: Asur, Med ve Persler tarafından işgal edilmiştir. Milattan sonra 636 yılına gelindiğinde ise, Roma ve ardından Bizans egemenliği görülüyor. Bölgede: 1071 Malazgirt Savaşından sonra, Selçuklu imparatorluğuna bağlı Türkmenler yerleşmişlerdir. Yöre 1516 yılındaki Mercidabık Savaşından sonra, Osmanlı egemenliğine girmiştir. Mercidabık savaşı, Yavuz Sultan Selim ile, Memlük sultanı Kansu Gavri arasında, 1516 yılında, Kilis yöresinde, Telhabeş ovasında yapılmıştır. Günümüzde: Yavuzlu Beldesindedir. Mercidabık savaşı: Suriye, Lübnan ve Filistin bölgelerinin, Osmanlı hakimiyetine girmesini ve Anadolu Türk Birliğinin tamamlanmasını sağlaması açısından çok önemlidir. 6 Aralık 1918 tarihinde, Kilis, İngilizler tarafından ve 22 Ekim 1919 tarihinde ise, Fransızlar tarafından işgal edilir. 20 aylık bir çatışma sonucunda ise, Fransızlar bölgeden çekilmek zorunda kalırlar ve 7 Aralık 1921 tarihinde, Kilis işgalden kurtarılır.

Paşa Hamamı: Tekke Mahallesi Sabah Pazarı yöresinde bulunan Paşa Hamamı dikdörtgen planlıdır. Sivri kemerli derin bir niş içinde bulunan cümle kapısı oldukça görkemlidir. Bu kapının düz atkısı üzerindeki silmelerin yukarısında yapının Kilis Sancak Beyi Canbolad Bey tarafından yapıldığını belirten yazıtı vardır. Dehlizlerden geçilerek hamamın soğukluk bölümü gelir. Bu bölümü örten kubbenin ağırlığı sivri kemerlerle köşelerdeki ayaklara bindirilmiştir Dıştan altıgen içten yuvarlak olan kubbe kasnağında sekizgen biçimli aydınlık feneri vardır. Soğukluk bölümünden iki basamaklı merdivenle soyunma bölümüne geçilir. Toplam on üç pencere ile iyice aydınlık olan bu bölümün tabanı siyah beyaz mermerle kaplı olup ortada taştan yapılmış yuvarlak bir şadırvan vardır.

Hasan Bey Hamamı: 16.yüzyılda Canboladoğulları’nın kahyası Hasan Bey yaptırmıştır. Yapının çevresinde sonradan yapılan müdahalelerle hamam yol kotunun altında kaldığından, halk arasında Çukur Hamam olarak anılır. Hamamın giriş kapısı yapının kuzey yönünde olup dilmeli bir kemer içerisinde basık kemerlidir. Buradan dar ve uzun dikdörtgen biçimli dehlizle soğukluk bölümüne geçilir. Ahşap atkılı bir kapısı olan soğukluk bölümü sivri kemerle birbirine bağlanan ve köşelerde dört payeye oturan kubbe ile örtülüdür. Ongen biçimli kasnağı olan kubbenin eteğinde beş küçük pencere ile tepede piramit külahlı bir aydınlık feneri vardır. Sekilerle çevrili olan soğukluk bölümünün tabanı siyah, beyaz, kırmızı taşlarla döşenmiş olup; ortasında taştan yapılmış sekizgen biçimli fıskiyeli bir şadırvan bulunmaktadır.

Ravanda Kalesi: Ravanda Kalesi Kilis’in 24 km. kuzeybatısında Polateli ilçesine bağlı Belenözü Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Afrin Çayı’nın doğusunda oldukça geniş bir açısı olan kale yüksek konik bir tepe üzerine kurulmuştur. Kale, dağın sivri tepesi oyulmak suretiyle yapılmıştır.

İpşir Paşa Kasteli: Dikdörtgen planlı, önü sundurmalı bir kasteldir. İki girişi sivri kemerli olup, kemerler ayaklar üzerine oturtulmuştur. Kastelin ana girişini sağlayan sivri kemerin tepesinde çevresi zincir biçimli bir motifle süslenmiş bir delik ve bunun iki yanında bitki desenli motiflerle süslenmiş birer rozet vardır. Ana girişin solundaki kemer ise yalındır. Ayna taşının üzerinde bulunan ve çeşitli desenleri içeren yapım, onarım yazıtları ile rozeti mermer olup, oldukça dikkat çekicidir.

Kilis Evi: Kilis’te tüm evler avlulu olup, taş, kerpiç ve leften yapılmıştır. Yaşam avluya dönük olduğundan pencereler avluya açıktır. Dışarıya yani sokak ve caddeye açılan pencere çok azdır. Geleneksel Kilis Evi avlu, mutfak odalar ve mağaralardan oluşur. Genellikle tek katlı olan kerpiç evler kırsal kesimde, bir ve iki katlı taştan yapılmış konutlar da kent merkezinde, eski Kilis yerleşiminin bulunduğu mahalle ve sokaklardadır.

Oylum Höyük: Anadolu, Suriye, Mezopotamya arasında yer alan oldukça büyük bir höyüktür. Stratejik bir konumda bulunan höyük her dönemde yerleşim alanı olarak kullanılmış bu nedenle arkeolojik açıdan son derece önem taşımaktadır.

Kilis geziniz sırasında nerelerde yemek yiyebileceğiniz konusunda, bazı restoranları sizler için irdeledik.

Eski Hammam Restaurant: Canlı müzik hizmeti de veren restoran, şehirde akşam yemeği yemek için en uygun adreslerden biri. Eski bir hamamın restore edilmesiyle restorana dönüştürülmüştür. Bu tarihi mekanda hem güzel bir akşam yemeği yemek, hem de hoşça vakit geçirmek için gezi rotanıza ekleyebileceğiniz bir adres.

Yaren Taş Mekanlar: Yine tarihi mekanda Kilis yöresine ait bir çok farklı lezzeti tatma imkanı bulabileceğiniz bir adres. Otantik taş odalarda farklı bir yemek deneyimi yaşamanız için oldukça güzel bir mekan.

Dervişoğlu Kebap: Tipik bir kebap salonu ve kebapları da oldukça lezzetli. Mekanın en büyük artısı bahçesi olması. Kebap dışındaki diğer yemek ve mezeleri de oldukça lezzetli olan bu işletmede, çalışanlar nazik ve ilgili. Kilis seyahatiniz esnasında yemek için oldukça ideal bir adres.

Doğan Lokantası: Öncelikle mekanın temizliği ve servis kalitesi oldukça iyi. Masaya oturduğunuz anda ikramlarla masanız donatılıyor. Özellikle et yemekleri çok lezzetli ve şehrin en iyilerinden denebilir.