Düzce

Düzce

İklimi, zengin doğal kaynakları, bozulmamış çevresi, zengin tarihi ve kültürel varlıkları, yerel yaşam tarzı ve gelenekleri, coğrafi konumu nedeniyle bölgenin önemli şehirlerinden biridir. Şehrin tarihi milattan önce 1390 ila 800 yılları arasında hüküm sü

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı: Düzce’nin güneydoğusunda, Beyköy beldesi Samandere köyü sınırları içinde yer almaktadır. Beyköy beldesine 15 km, Düzce’ye 24 km uzaklıktadır. Bu alandaki akarsular Uğursuyu ile birleşerek Efteni Gölü’ne ulaşmakta, buradan da Büyük Melen suyu ile birleşerek Akçakoca sınırları içerisinden Karadeniz’e dökülmektedir. Çevre çavlan, çağlayan ve cadı kazanı gibi ilginç jeolojik özellikler ve yer yer anıt ağaçların da var olduğu zengin ve bakir bitki örtüsüne sahiptir. Samandere Şelalesi Türkiye’nin tescil edilen ilk Tabiat Anıtı’dır.

Ceneviz Kalesi ve Plajı: Ceneviz Kalesi Plajı, tarih ve doğanın estetiğini bir arada sunduğu bölgemizdeki ender merkezlerden biridir. Tarihi Ceneviz Kalesi ile bölünen doğu-batı yönünde iki ayrı plajı bulunmaktadır. Yalıyarlar olarak isimlendirilen bu plajlardan biri kıyı boyunca yer alan mağaralar barındırması sebebiyle Fok Kayalıkları olarak anılmaktadır. Ceneviz Kalesi doyumsuz plajları ve tarihi dokusunun yanında, Akçakoca’nın en fazla tercih edilen piknik ve mesire alanı olma özelliği taşır. Muhteşem manzarayı izleyerek tarihi kale ile iç içe piknik yapabilir. Denizin ve kumun tadını çıkarabilirsiniz. Düzce ili, Akçakoca ilçesinde Cenevizlerle özdeşleşmiş olan kale, ilçenin 2,5 km batısında, iki koy arasında bir falez üzerinde yapılmıştır. Kalenin güneyinde doğu-batı doğrultusunda surların ortasında yüksek bir kulesi, iç avluda bir su sarnıcı bulunmaktadır. Kalede kullanılan tuğla ve harç diğer Ceneviz Kalelerinde kullanılan tuğla ve harçla benzerlikler göstermektedir. Kalenin ne zaman yapıldığı kesin bilinmemekle beraber Karadeniz sahil liman kentleri arasındaki konumu itibariyle 13. yüzyılın başında Cenevizliler tarafından eklemeler yapılarak kullanılır hale getirildiği düşünüldüğünden Ceneviz Kalesi olarak bilinmektedir.

Konuralp Müzesi: Prusias ad Hypium Antik Kenti’nin zengin kültürel mirasını yaşatmak üzere kurulan Düzce Konuralp Müzesi, 2003 yılında ziyarete açılmıştır. 3 teşhir salonu, 1 laboratuvar, 2 depo, 1 konferans salonu ve idari bölümlerden oluşur. Müzede, 1.848 arkeolojik, 491 etnografik ve 3.898 sikke olmak üzere toplam 6.237 eser bulunmaktadır.

Aktaş Şelalesi:  İstanbul ve Ankara’nın sahille kesiştiği noktada bulunan Düzce’nin Akçakoca ilçesinin Aktaş köyü sınırlarındadır. Düzce'ye 55 km, Akçakoca İlçesine 11 km mesafede bulunan şelale, doğası, çevresindeki zengin bitki örtüsü ile Akçakoca’nın görülmeye değer doğal güzelliklerindendir. Bölgeye deniz turizmi için gelen turistlerin önemli keşif noktalarından biri olan Aktaş Şelalesi, 50 m yüksekten düşen suyun sesi ve etrafını saran yeşillikler arasında huzur dolu bir ortam yaratır. Aktaş Şelalesi aynı zamanda Akçakoca’nın önemli yürüyüş parkurlarından birine sahiptir. Akçakoca çevre yolu Göktepe köyü ayrımından yürüyüşe geçilen parkur 10 km’dir. Çoğunlukla dere kenarını takip eden orta zorlukta bir parkurdur. Aktaş Vadisiyle devam ederek şelaleye ulaşılmasıyla son bulur.

Saklıkent Şelalesi: Yığılca sınırları içindeki Yağcılar köyünde bulunan Saklıkent Şelalesi, Yedigöller yolu güzergahında Düzce’ye 45 km, ilçe merkezine ise 5 km mesafededir. İlimizin yeni keşfedilen doğa güzelliklerinden olan Saklıkent Şelalesi, gerekli çevre düzenlemeleri yapılarak bölgenin piknik ve mesire alanı olarak hareketlenmesi sağlanmıştır.

Cumayanı Piknik ve Mesire Alanı: Akçakoca ilçemizde bulunan Cumayanı piknik ve mesire alanı, Akçakoca’nın 3 km güneybatısında, Göktepe Köyü sınırlarındadır. Asırlık ulu çınar ağaçları ve yanı başındaki akarsuyuyla dinlence yeridir. Piknik ve mesire alanı olarak düzenlenen bölge aynı zamanda Selçuklulardan kalma tarihi hamam kalıntısı, tarihi Evliya camii ve Evliya Ahmet Dede Türbesi ile de dikkat çekmektedir. Bölge doğa yürüyüşü ve fotoğraf çekimi için uygun olup alabalık ve yöresel yemek tercih edenler içinde bir restoranı bulunmaktadır.

Uğurlu Köyü Yeni Meze Camii: Tarihi Uğurlu Köyü Yeni Meze Camii Akçakoca’ya 16 km mesafede bulunan Uğurlu Köyünde bulunmaktadır. Taş işçiliğinin güzel bir örneği olan cami 1885 yılında inşa edilmiştir. İçinde Osmanlılardan kalma yazıların bulunduğu cami ilimizin önemli değerlerindendir. Bahçesinde bir de su kuyusu bulunan cami çevre düzenlemesiyle de huzurlu bir ortam sunmaktadır.

Konuralp Antik Tiyatro: Halk arasında kırk basamaklar olarak bilinen Konuralp Antik Tiyatro, Helenistik Çağ’da yapılmıştır. Eklemeleri Roma Dönemi’ne aittir. Prusias ad Hypium Antik Kent’inde bulunan ve iki kademeli olan tiyatronun sahne arkası duvarı ile ikinci kademenin oturma sıralarının bir bölümü günümüze ulaşmıştır. Ayrıca sağ ve soldan giriş çıkışları sağlayan tonozlu geçitleri de toprak üstündedir. Tiyatronun birinci kademesinde oturma sıraları görünmüyorsa da yaklaşık 17 oturma sırası olan bir boyuta sahiptir. Orta yoldan çok dik merdivenlerle bağlanan ikinci kademenin 15 sırası yerinde olmakla birlikte, aslında 4 sıra daha yer vardır. Böylece tiyatro yaklaşık toplam 36 oturma sıralıdır.  Yol kenarlarındaki sıra başlarına aslanpençeleri işlenmiştir. Yol basamakları ile süslemeleri Side Tiyatrosu’nda görüldüğü gibi uzunca tek bir taştan yapılmıştır. Tiyatronun kapasitesi yaklaşık 10.000 kişiliktir.

Konuralp Türbesi: Düzce’ye bağlı Konuralp Mahallesi’nde bulunan türbe, 1323 yılında şehri Bizanslılardan alan Konuralp’e aittir. Bugün yeni bir yapı gibi görünen türbenin içinde üç mezardan birinin de Konuralp’in yakınlarından Ali Hamza’ya ait olduğu bilinmektedir.

Orhangazi Camii: Osmanlı Devleti’nin kurucularından Orhan Gazi’nin gelip konakladığı ve kendi adı ile anılan bir de cami yaptırdığı bilinmektedir. Sultan Orhan Camii Şerifi olarak kayıtlara geçmiş bulunan bu kültür mirasımız, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilerek, tekrar ibadet ve ziyarete açılmıştır. Bundan 687 yıl evvel çantı tekniği ile uzun kütüklerin birbirine geçirilmesiyle, çivisiz olarak inşa olunan, Osmanlı Mescidinin kurulu bulunduğu alanda sarıklı mezar taşları da ayrıca dikkat çeker.

Düzce ilinde yemek yenebilecek bazı mekanları sizin için derledik.

Rumeli Kebapçısı: Mekanda çok geniş bir menüyle hizmet veriliyor. Et türünde çok çeşitli ve oldukça lezzetli yemekler servis ediliyor. İşletmenin temizliği ve servis kalitesi de geçer not alacak türde.

Doğan Kebap: Eğer Düzce’ye gelip lezzetli bir döner yemek isterseniz, doğru adres Doğan Kebap. Salata ve mezelerinde çok lezzetli olduğu mekan yapılan güzel döner ile şehirde de oldukça ün yapmış bir restoran.

Beyzade Gurme: Burada temizlik kesinlikle en dikkat edilen ayrıntılar arasında. Çalışanların ilgisi ve servisin kalitesi üst seviyede. Yemeklerin tümü çok lezzetli. Düzce geziniz esnasında kesinlikle uğramanız gereken adreslerin ilk sıralarında yer almalı.

Lezzet Koftecisi: Düzce’de Arnavut Ciğeriyle ünlenmiş bir mekandır. İnsanlar buraya Arnavut Ciğeri yemek için özel geliyorlar. Ayrıca bize göre köfteleri de çok başarılı yapıyorlar. Düzce geziniz esnasında bu tür lezzetlerden hoşlanıyorsanız uğrayabileceğiniz mekanlar arasına ekleyebilirsiniz.

Aydınpınar Alabalık: Burası gerçekten çok güzel dizayn edilmiş bir tesis. Harika doğasıyla huzur veren bir ortam. Kiremitte yapılan alabalıklar ve yanında gelen meze ve salatalar nefis. Şehirdeki en taze ve nefis alabalık. Düzce seyahatiniz esnasında ailenizle birlikte güzel zaman geçirip, lezzetli bir alabalık yemek isterseniz gitmeniz gereken adres Aydınpınar Alabalık.